Kasvikset, Pastat

Tomaattikastike eli Sugo di Mamma


Tätä tomaattikastiketta tehdään jokaisessa italialaisessa keittiössä. Jokaisella mammalla ja nonnalla on siihen oma reseptinsä eikä italialaista ruokaa oikein synny ilman tätä. Tämä on simppeli kastike, jonka salaisuus on oikeissa aineksissa ja siinä, että se haudutetaan rakkaudella ja pitkään. Itse opin ymmärtämään tämän istumalla lempipaikallani, italialaisessa keittiössä, tuoksutellen kastikkeen huumaavaa tuoksua.

Sugo di mamma tulille


Minä teen tätä viikottain. Valmistamalla kattilallisen tätä kastiketta sunnuntaina, saan pohjan vaikkapa maanantain pastakastikkeeseen, johon lisään basilikan ja vuohenjuuston. Teen tästä kastikkeen niihin parmesan kanoihin, tai pohjan aina niin ehdottoman ihanaan Melanzane alla parmigiana, munakoisovuokaan. Siivilöimällä tästä osan, saan myös täydellisen tomaattikastikkeen perjantain pizzaan. Maustan vain aina tarpeen mukaan vaikkapa yrteillä tai chiliä.


Mikäli sellainen ihme tapahtuisi, että löytäisit Suomesta makeita, täydellisen kypsiä tomaatteja tulisi kastike ehdottomasti tehdä niistä. Kaltaten ja maustaen. Tässä kuitenkin helpompi, mutta valtavan hyvä versio teidänkin keittiön mamman soosista. Laita isoon kattilaan oliiviöljyä ja kuullota siellä hyvin pientä salottisipuli silppua ja pari murskattua valkosipulia( murskaa painavan veitsen terän lappeella). Voit laittaa sinne myös desin valkoviiniä. Lisää kattilaan useita tölkkejä kuorittuja tomaatteja mehuineen. Mausta keitosta vielä hyppysellisellä sokeria ( niin monta hyppysellistä kuin on tölkkejäkin) ja suolaa, sekä reippaalla mustapippurilla . Keitä rauhallisella lämmöllä, rakkaudella kunnes seos sakenee. Sekoittele puulusikalla aina välillä, rikkoen tomaatteja samalla.


Huumaava tuoksu keittiössäsi on syntymässä. Ja niin sinulla on sitten pian käytössäsi ihana tomaattikastike, josta otat vain sitten tarpeen mukaisen määrän soosia lähipäivien ruokiin. Soosi säilyy erinomaisesti kattilassa jääkaapissa. Ellei sinulle käy kuten minulle, että pistelet sitä lusikalla suuhusi ihan vaan silviisii…