Kasvikset

Munakoisorullat uunissa, Involtini di melanzane

Seison kapealla kadulla aivan Sienan keskustan tuntumassa suuren ihmisjoukon keskellä. Nappaan kädelläni olkihatustani kiinni ja nostan katseeni ylös. Päivä on pilvetön ja aurinko paistaa niin kirkkaalta taivaalta, että joudun siristämään silmiäni. On jo myöhäinen iltapäivä ja kuumuus on kaupungissa kaikkialla. Eilinen ferragosto on juhlittu ja on uuden juhlan aika, Il Palio di Siena kisat alkaisivat ihan pian.

Sienan tiilikatot / kuva Annina Närhi

Il Palio on keskiaikainen hevosten laukkakilpailu, joka kilpaillaan Sienan kaupunginosien kesken keskustorilla, Piazza del Campolla. Il Campon laidalla sijaitsee Palazzo Pubblico, kaupungin talo, jonka yli 100 metriä korkea torni, Torre del Mangia on kaupungin maamerkki. Tornin huipulle on muuten 505 kapuamisen arvoista askelta, sillä sieltä avautuvat henkeäsalpaavan kauniit näkymät yli tämän kauniin, tiilikattoisen Sienan.

Siena / kuva Annina Närhi

Kävelen eteenpäin ihmisjoukon seassa ja saavun pienen puikkelehtimisen jälkeen pienelle piazzalle. Kuten kaikki piazzat Sienassa niin tämäkin aukio avautuu ainakin viiteen kapeaan kujaan. Valitsen yhden ja pian olen jälleen uudella aukiolla. Aurinko paistaa yhä kuumemmin eikä näillä kapeilla kujilla käy tuulenvirekään.

Mitä lähemmäksi Il Campoa lähestyn, sitä enemmän kaduilla on väkeä. Liput ja viirit liehuvat, kannattajat ovat pukeutuneet oman kaupunginosansa (Contrada) kannatuspaitoihin. Tunnelmaa kohottavat kannatuslaulut ja kaupunginosien väliset taisteluhuudot täyttävät kujat. Rummut pärisevät ja pian jo kuuluu hevosten hirnuntaa ja kavioiden kopsetta.

Il Campo / kuva Annina Närhi

Il Campo on kalteva, viuhkanmallinen tori, jonka kivetys on laukkaradan kohdalta peitetty paksulla hiekkakerroksella. Keskellä toria on aidattu katsomo ja laukkaradan ulkokehällä, ravintoloiden edessä puiset porraskatsomot kymmenilletuhansille katsojille. Jotkut torin laidalla asuvat jopa myyvät korkeaan hintaan paikkoja ikkunoistaan ja parvekkeiltaan. Tungen itseni porraskatsomon laidalle, pienelle korokkeelle odottamaan kisan alkua. Tänä vuonna kisaan osallistuvien 10 kaupunginosan hevoset on jo aamupäivällä arvottu, ne ja heidän ratsastajansa siunattu kaupunginosan kirkon alttarilla ja nyt on aika kisata.

Yhtäkkiä koko kymmentuhatpäinen katsomo hiljenee. Hevoset asettuvat laukkaradan yli kulkevien kahden paksun köyden väliin. 9 hevosta asettuu riviin etummaisen köyden taakse ja kymmenes näiden taakse yksin. Takana odottava hevonen siirtyy yhtäkkiä taaimmaista köyttä kohden ja samassa etummainen köysi tippuu ja hevoset lähtevät raivoisaan laukkaan. Kisaan, jossa ei ole sääntöjä, vaan kaikki on sallittua.

Kansa huutaa ja huitoo suosikilleen: ”Vai! Vai!” Hevosten kaviot hakkaavat maata, radan hiekka pöllyää, ratsukot tönivät toisiaan ja hetken tuntuu kuin koko tori nousisi metrejä ylöspäin. Meteli on huumaava. Kolme kierrosta ja yksi selästä lentänyt jockey myöhemmin tämä 90 sekuntia kestänyt kisa on ohi ja voittaja on selvillä.

Voittaja Contradon kannattajat rynnivät laukkaradalle ja ympäröivät hevosen sekä ratsastajan. Kannattajat syleilevät toisiaan ja kaikki haluavat koskettaa voittaja jockeytä ja hevosta. Hävijät pyyhkivät kyyneliään ja voivottelevat suurieleisesti ääneen. Palkinnokseen voittaja saa Palion, eli Neitsyt Mariaa ja Jeesus-lasta kuvaavan silkkisen lipun. Kaupunki hajaantuu juhlimaan voittoa tai purkamaan pettymystään illallispöytien ääreen.

Yksi häviäjien illallispöydän aterioista voisi olla vaikkapa tämä.

Involtini di melanzane, lohduttava munakoisorulla paistos, jonka ääressä voi kerätä taistelutahtoa seuraavan vuoden kisoihin.

Munakoisot

Tarvitset:

  • munakoisoja
  • oliiviöljyä
Ricottatäyte

Täytteeseen:

  • 250 gr ricottajuustoa
  • pari ruokalusikallista parmesanraastetta
  • basilikasilppua
  • turetta chiliä tai chiliflakes maustetta
  • suolaa ja mustapippuria
Tomaattikastike

Tomaattikastike

Jos kaapissa löytyy voit käyttää valmista sugo di mamma kastiketta tähän.

Tai sitten tee tomaattikastike pikaisesti näin:

Laita kattilaan oliiviöljyä, ripaus chiliöljyä , kaksi kuorittua valkosipulia ja kaksi purkkia Marzano kuorittuja tomaatteja. Mausta ripauksella suolaa, mustapippuria ja kahdella hyppysellisellä hienoa sokeria. Anna kiehahtaa ja anna sitten rauhallisesti poreilla niin että kastike paksuuntuu, noin 30 minuuttia miedolla lämmöllä.


Ja sitten paistoksen tekoon. Leikkaa ensin munakoisot pitkittäin noin puolen sentin paksuisiksi siivuiksi. Paista ne molemmin puolin ruskeiksi rypsiöljyssä. Nosta talouspaperille valumaan ylimääräinen öljy pois.

Tee ricottatäyte. Laita kulhoon ricottajuusto, raasta sinne parmesanjuusto, lisää silputtu basilika, mustapippuria ja chiliflakesmaustetta. Sekoita.

Laita jokaiselle munakoisosiivulle toiseen päähän lusikallinen ricottatäytettä ja pyöräytä rulliksi.

Kaada tomaattikastike uunivuokaan pohjalle tasaisesti. Nosta rullat vieri viereen tomaattikastikkeen päälle. Raasta pinnalle parmesanraastetta, ripottele mozzarella siivuja sinne tänne ja rouhaise vielä mustapippuria.

ja sitten uuniin 220 astetta kunnes pinta on saanut väriä ja paistos on paahtunut kauniisti, noin 30 minuuttia. Tarjoile vaikkapa vihreän salaatin kanssa.