Kasvikset, Risotot

Parsarisotto

Risotto on minulle lohturuokaa parhaimmillaan. Se lämmittää mieltä, sen tuoksu huumaa ja se tuo lämpöä myös keittiöön. Risotto tehdään aina rakkaudella ja siihen keskittymällä ja siksi se onkin minulle puhdasta ruokarakkautta. ❤️


Italialaiset tarjoilevat risoton antipaston jälkeen pienenä väliruokana primi piattina, mutta minulle tämä kyllä maistuu pääruuaksikin. Italian sana risotto tarkoittaa pientä riisiä. Sopivia risottoriisiä ovat mm. arborio tai carnaroli, jotka molemmat ovat pyöreitä ja kauniita ja tärkkelyspitoisina imevät keitinlientä ahnaasti. Älä yritäkään tehdä risottoa mistään pitkäjyväisestä riisistä, siitä ei tule yhtikäs mitään tai ehkä jotain, mutta ei risottoa.
Valmistaminen ei ole vaikeaa, sinun tulee vain pysyä lieden äärellä tiukasti. Risottokokki ei säntäile ympäri keittiötä vaan on misanut (mise en place) eli valmistellut risottoonsa liemet ja muut raaka-aineet valmiiksi. Silloin lopputuloksena on pehmeä, kermainen ja valuva risotto.


Tässä Risotto agli asparagi eli parsa risotto, per favore!


Teen parsa risottoni valmistamalla ensin parsapyreen. Tähän risottoon käytin pieniä, kovin hoikkia parsoja. Jos käytät paksumpia parsoja niin napsauta ensin niistä puiset tyvet pois taivuttamalla parsaa. Vihreää parsaa ei tarvitse kuoria, ainakaan tähän aikaan vuodesta kun ne ovat tuoreita. Leikkaa nuput pois ja laita ne odottamaan. Pilko varret pieniksi palasiksi ja laita ne kattilaan ja keitä ne kypsiksi. Siivilöi, lisää iso tilkka kermaa ja vähän voita. Surauta pyreeksi vaikkapa sauvasekoittimella. Purista pyreeseen vielä hiukan sitruunamehua.


Sitten valmistat risotton
Kuumenna litran kasvisliemi kattilassa. Kuori ja hienonna salottisipuli. Raasta yhden sitruunan kuori ja raasta myös parmesan juustoa. Ota esille pyre, valkoviini, voi, mustapippuri ja suola. Paista parsannuput nopeasti kuumalla paistinpannulla öljyssä. Tämä on se misaus.
Kuumenna sitten laakea kattila tai kasari, lisää oliiviöljyä pohjalle ja kuullota sipulit öljyssä. Lisää risottoriisi öljyyn ja kuullota sitäkin. Lisää noin 2 dl valkoviiniä ja anna sen imeytyä riiseihin kokoajan kauniisti sekoittamalla. Lisää riisille aina kauhallinen kuumaa kasvislientä kerrallaan ja anna sen imeytyä kokoajan sekoittamalla. Tämä on se rauhallinen ja keskittynyt hetki risoton valmistuksessa.

Parsarisotto


Maistele. Pian risotto tuntuu kypsältä. Riisissä on nyt vähän purutuntumaa mutta se silti pehmeää. Nyt voit lisätä joukkoon parsapyreen, parmesanraastetta, sitruunankuorta ja ruokalusikallisen voita. Lisää vielä kasvislientä, jos tuntuu että risotto sitä haluaa. Mausta suolalla, jos tarpeen, ja tietenkin mustapippuria.
Nosta pinnalle parsannuput ja tarjolle nopeasti kasarissaan. Lautasella voit annokseesi lisätä vielä parmesanraastetta.