Aamiaisella ja Brunssilla, Kasvikset

Parsaa, fetaa ja sitruunaa

Kevään ihanin herkku. Valkoinen, vihreä ja jopa violetti nuppu parsa. Kaikki yhtä ja samaa lajiketta.Valkoinen kasvaa pimeässä mullan alla, violetti nuppu syntyy kun se on juuri noussut maanpinnan yläpuolelle ja vihreä onkin sitten kasvanut täyteen pituuteensa maanpinnan päällä valossa. Niin tai näin, kaikki yhtä herkullisia.


Rakastan parsaa melkeinpä miten vaan valmistettuna. Keittämällä, höyryttämällä, risotossa, pastassa… mutta ehkä kuitenkin eniten uunissa paahdettuna. Olen paahtanut parsoja monin eri höystein, mutta eilen yhytin yhteen muutamia rakastamiani ainesosia ja siitäkös syntyi, pakko sanoa, ihan itkettävän hyvä illallinen.


Tein nimittäin ensin moneen sopivan kastikkeen. Kastikeen, jolla piristän usein muunmuuassa salaatteja. Tarvitset siihen:

  • 3 ruokalusikallista hyvää oliiviöljyä
  • puolikkaan sitruunan mehun
  • sitruunankuori raastetta
  • ruokalusikallinen hunajaa
  • yksi valkosipulinkynsi puristettuna
  • mustapippuria, ripaus suolaa
  • basilikan pieneksi silputtuja lehtiä

Ja se tehdään näin: Laita kannelliseen lasipurkkiin oliiviöljyä, sitruunan mehu, sitruunan kuori raastetta ( jota nykyään tunnun raastavan ihan kaikkeen), hunajaa, yhden valkosipulin kynnen puristettuna, mustapippuria ja ripaus suolaa ja basilikan pieniä lehtiä. Purkin kansi kiinni ja rohkeaa ravistelua, jotta hunaja sekoittuu kunnolla muihin aineksiin.


Katkaise vihreiden parsojen puumaiset kannat, laita parsat johonkin laakeaan astiaan ja kaada kastike niiden päälle, pyörittele parsoja kastikkeessa kaksin käsin ja anna maustua noin 15 minuuttia.

Mandorla mantelit


Ota sitten uunipelti, laita siihen leivinpaperi ja asettele pellille muutama sitruunan siivu. Nosta parsat kauniiseen riviin pellille niin että nuput lepäilee sitruunatyynyillä. Kaada kaikki kastike parsojen päälle. Ripottele päälle fetamuruja sekä paistinpannulla paahdettua mantelimurskaa. Laita koko ihanuus uuniin 220 astetta noin 10-15 minuuttia.


Aseta tarjolle ja oih, sinulla on parsa annos to die for!