Kakut, tortut ja jälkkärit

Piristä minua, Tiramisu

Siinä missä me suomalaiset ylpeänä julistamme ohjenuoraa vie mennessäs, tuo tullessas, tee siellä ollessas ja käskemme toisiamme pitämään pyyn visusti pivossa, niin samaan aikaan nuo italialaiset kanssaeläjät hurraavat dolce far nienten perään ja uhkuvat dolce vitaa. Dolce far niente, kun elämä on vain ihanaa joutilaisuutta. Ja siltä se todellakin näyttää tuo italialaisten ihana elämä.

Helppohan sitä on hannuhanhena hurrata, kun aurinko paistaa, ihmiset ovat kauniita, ruoka taivaallista ja maisematkin ihan parhaasta päästä! Kai se elämä makealta maistuu, kun voi vaan istuskella pitkiä lounaita terasseilla, keskustella äänekkäästi auringossa, poskisuudella poskisuutelemasta päästyään ja vielä kaiken lisäksi käyskennellä la passeggiataa alvariinsa kuin ei olisi koskaan kiire minnekään! Ja kaiken, kaiken tämän keskellä vielä vaativat täydellistä espressoa ja jotain – pientä piristystä – päivään sen rinnalle!

Noh, eikähän mekin pistetä hanttiin tässä just nyt harmaassa hetkessä ja tehdään meillekin pienet päivän piristykset tällä nostaminutpinnalle – herkulla.

Tämä Tiramisu on klassikko, opittu siinä keittiössä, jota rakastan, joten autenttinen ja ainut oikea, capisci? Jos haluat vähän vielä nostetta misuun niin tee herkku annoskulhoihin ja pistä Bronda ravintolan tapaan pohjalle ihanan makea suklaaganache.

Tarvitset tähän Tiramisuuhun:

  • 500 gr mascarpone
  • 5 kananmunia
  • 5 rkl hienoa sokeria, lievästi kukkuroillaan
  • Savoiardi keksejä
  • Marsalaa tai Vin Santoa
  • Kahvia
  • Van Houten kaakaojauhetta

Kaikkien ainesten määrä riippuu siitä kuinka ison kulhollisen haluat valmistaa. Tähän löytyy nimittäin erinomainen nonnan muistisääntö: 1 kananmuna per 100 gr mascarponea per 1 ruokalusikallinen hienoa sokeria. Ja näitä määriä sitten lisäämällä saat aina vaan isomman jälkiruuan. Tässä reseptissä on määrät yhteen oikein hyvän kokoiseen ”lasagne” vuoalliseen.

Ihan ensimmäisenä laitetaan espressopannu tulille. Ja mielellään hyvää ja maukasta sellaista. Sillä aikaa kun kahvi valmistuu, vispaa kananmunan keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vispaa toisessa kulhossa valkuaiset jämäkän oloiseksi.

Vispaa kevyesti keltuaisvaahtoon ensin purkeissaan hyvin sekoitettu ja pehmennetty mascarpone. Sitten kääntele joukkoon valkuaisvaahto.

Kaada kahvi laakeaan kulhoon. Tässä vaiheessa voit halutessasi maustaa kahvin vaikkapa Marsala viinilla tai Vin Santolla. Dippaa keksi kerrallaan kahvissa. Ihan vain nopeasti, etteivät kostu ihan mössöksi. Lado keksit tasaisesti vuuan pohjalle.

Levitä pinnalle mascarponevaahto. Sitten rakennat toisen kerroksen samalla tavalla. Ensin kostutetut keksit ja sitten mascarpone vaahto.

Laita vuuan päälle kelmu ja nosta jääkaapiin tekeytymään. Tämä kannattaa olla jääkaapissa muutaman tunti tai voit tehdä sen vaikka edellisenä iltana valmiiksi. Sitten kun laitat Tiramisun tarjolle siivilöi sen pinta tasaisesti kaakaojauheella.

Pientä dolce vitaa tälläkin pallonpuoliskolla.