Kakut, tortut ja jälkkärit

Pieni ja simppeli omenakakku

Tämä herkullinen ja yksinkertainen kakku tehdään oikein ohuiksi siivutetuista ja taikinaan hukutetuista omenoista. Voit valita omenalajikkeista mieleisesi tai vaikka niitä sekoittaen, kaikki käy. Taikinaan tarvitset vain jauhoja, sokeria, voita ja kananmunia sekä maun mukaan joko vaniljaa tai kanelia. Ja aikaakin tarvitset vain vähän, sillä kakku valmistuu uunissa puolessa tunnissa. Kauheen helppoa, vai mitä?

Tarvitset siis:

  • 5 omenaa
  • 3 kananmunaa
  • 120 gr hienoa sokeria
  • 180 gr vehnäjauhoja
  • 125 gr sulatettua voita
  • 1 tl leivinjauhoa
  • 1 tl vanilijauutetta tai teelusikallinen kanelia
  • 2 rkl hienoa sokeria pinnalle

Laita uuni lämpenemään 185 astetta.

Sulata voi. Ja anna rauhassa vaikka ihan vähän ruskistua, minä nimittäin tänään unohdin voin liedelle aivan liian pitkäksi aikaa ja kas, kakun maku se vaan parantui entisestään!

Vatkaa kananmunat ja hieno sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauho, ja lisää ne kananmunavaahtoon. Lisää myös kaneli tai vaniljauute sekä hieman jäähtynyt voisula lastalla käännellen.

Ota mandolini esiin. Kuori omenat ohuelti ja siivuta ne oikein ohuiksi siivuiksi mahdolinilla. Minä siivuttelen omenat aina kylki kerrallaan siemenkotaan asti. Laita omenan siivut omena kerrallaan taikinaan ja peittele ne sinne huolellisesti. Kun kaikki omenan siivut ovat taikinassa tarkista, että ne peittyvät taikinaan huolellisesti.

Ota irtopohjavuoka ja peitä sen pohja leivinpaperilla ja voitele reunat voilla huolellisesti. Kaada taikina vuokaan ja ripottele pinnalle pari ruokalusikallista hienoa sokeria. Laita uuniin noin 30 minuutiksi. Kun kakku on kypsä anna sen jäähtyä vuoassa hetki ja irroita sitten kakku vuoan reunoilta vaikkapa veitseä käyttäen.

Sitten vaan kakku tarjolle. Mun mielestä täydellistä just näin, mutta varmasti myös vaniljajäätelö tai kermavaahto sopisi viereen. Aamiaisella ehkä lusikallinen kreikkalaista jogurttia? Aaah.