Kakut, tortut ja jälkkärit

Päärynägalette

Nukuin jo toista yötä putkeen todella huonosti. Muutaman tunnin alku-unien jälkeen herään ja sen jälkeen tuntuu etten ole nukkunut silmäystäkään. Päässä pyörii tuhat ja kaksi asiaa, enkä millään saa unesta kiinni. Yksi ajatus, jota viime yönä muun muassa mietin liittyi päärynäpuihin. Pohdin, että olenko koskaan ikinä edes nähnyt elävää päärynäpuuta. Ja kyllä, pitkän pohdinnan jälkeen lopputulos oli, että en. Minulla sellaista ei selkeästikään ole, mutta onko todella niin, ettei tuttavapiiristänikään löydy yhtä ainutta päärynäpuun omistajaa, jotta minulla olisi ollut mahdollisuus nähdä sellainen edes vilaukselta? Hämmentävää. Se ilmoittautukoon, joka päärynäpuun omistaa!

Hallista löysin mennä viikolla ihania kotimaisia päärynöitä. Olivat niin herkullisia, että yhden söin tuoreeltaan, yhdestä tein perheemme pienimmälle elämänsä ensimmäisen päärynäsoseen ja loput pääsivät galetteen karamelisoitujen inkiväärien kanssa.

Galette on ranskalainen avopiiras, johon et tarvitse vuokaa vaan leivinpaperin ja pellin. Pientä suunnittelua tämä silti vaatii sillä taikinan on hyvä viihtyä hetki jos toinenkin jääkaapissa herkullisuuden takaamiseksi.

Taikina:

  • 3.5 dl jauhoja
  • 2 rkl hienoa sokeria, plus hieman piirakan päälle
  • 1,4 tl suolaa
  • 110 gr voita kuutioina
  • vähintään 0.5 dl jääkylmää vettä
  • 1 kananmuna

Täyte:

  • 4-5 päärynää, kuorittuna ja siivutettuna
  • 50 gr hienoa sokeria
  • 2 rkl pieneksi hakattua kristallisoitua inkivääriä
  • 1 rkl sitruunanmehua
  • 0.5 tl kanelia
  • ripaus suolaa

Tee ensin taikina. Sekoita jauhot, sokeri ja suola kulhossa. Nypi kylmä, kuutioitu voi jauhojen sekaan. Lisää kylmä vesi ( voit laittaa vettä enemmänkin jos taikina sen vaatii), kunnes taikina on sileää. Nosta taikina kevyesti jauhotetulle leivinpaperille ja pyöritä siitä pallo ja sen jälkeen paina se muutaman senttimetrin paksuiseksi kiekoksi. Kiedo taikina muovikelmuun ja nosta jääkaapiin vähintään tunniksi. Säilyy siellä kyllä vaikka vuorokaudenkin.

Tee täyte. Kuori päärynät, siivuta ja laita kulhoon. Sekoita joukkoon loput täytteen aineksista. Peitä kulho muovikelmulla ja laita hetkeksi jääkaappiin.

Nosta taikina jauhotetulle leivinpaperille. Kauli siitä pyöreähkö, melko ohut levy. Reunat saa olla just niin luovat kuin niistä käsissäsi tulee.


Asettele päärynäsiivut taikinan keskelle haluamaasi malliin. Kaada kulhosta kaikki sinne jääneet nesteet päärynöiden päälle. Taittele taikinalevyn reunat kauniisti täytteen reunaa myöten. Painele kevyesti, että pysyvät paikoillaan.

Voitele kananmunalla ja sirottele taikina osuuksien päälle hienoa sokeria.

Nosta taikina leivinpapereineen sopivan kokoiselle pellille ja laita pelti jääkaappiin noin 20 minuutiksi. Kannattaa muuten ihan aluksi tarkastaa, että mikä pelti mahtuu ja mille hyllylle 😉

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Kun uuni on kuuma nosta jääkaappikylmä piirakka pelteineen uuniin. Anna paistua noin 30 minuuttia, kunnes galetten pinta on kauniisti ruskistunut. Ota uunista, anna jäähtyä hetki ja laita tarjolle. Kenties vanilijajäätelöä tai kermavaahtoa seuraksi? Tai ihan vaan näin, oli just ihanaa.