Peruna

Prässättyä perunamuusia parmesanilla

Ulkona on vähän harmaata, ikkunoista ulvoo tuuli ja mun varpaita paleltaa. Nämä vanhat talot ovat niin ihania, mutta tähän aikaan vuodesta n i i n kylmiä. Lämmitys ei ole saanut paksuja seiniä lämpenemään eivätkä nuo ikkunat tule koskaan täysin tilkkiytymään, joten villasukat, karvatohvelit ja neuletakit ovat talven 2021 vaatemallistoni ydin.

Tällaiset vilpoisat ajat vaativat ehdottomasti myös sisäistä lämmitystä. Ja täydellistä sellaista ruokapöytään tarjoilee ehdottomasti muusi. Vaihtelun vuoksi vaikkapa tällainen parmesanversio. Ja muusia siksikin, että saan tässä tilaisuuden esitellä yhden keittiöni lempivälineistä, nimittäin perunaprässin.

Tällä prässillä muusin tekeminen sujuu helposti ja tarjoaa luvalla sanoen meditoivan kokemuksen. Keitä vaan sopiva kasa perunoita kuorineen kypsäksi ja sitten puolita niistä jokainen. Aseta puolikas peruna perunaprässiin leikkuupuoli edellä ja prässää.

Peruna painautuu kevyesti prässin läpi pursuen valkoista perunalunta kulhoon. Kuori liitsautuu prässiin, josta vain nostat sen kompostiin ennen seuraavaa perunan prässäystä. Peruna perunan perään samaa toistellen ja olet hetkessä rauhoittunut viikon kiireistä ja solahdat rentouttavaan viikonloppu tunnelmaan. Ja sanoinko mä jo, että superhelppoa??!

Kun olet prässännyt pottusi kulhoon, lisää sinne suuri kourallinen hienoksi raastettua parmesanjuustoa, pieneksi veitsellä hakattua basilikaa, oliiviöljyä kunnon loraus ja pieniä voipaloja (jotka voi tiputtaa jo kulhon pohjalle ennen prässäystä). Suolaa ja mustapippuria. Koko komeus vaan haarukalla sekaisin ja tarjolle vaikkapa uunissa paahdetun lohen seuraksi.