Pastat, Peruna

Ruusukaalia ja gnoccheja

Jos Äkäslompolo ei olisi Napapiirin yläpuolella, se voisi yhtä hyvin sijaita Italian saappaanvarressa. Erinomaisesti istuisi äkäslompololainen italialaiseen pirtaan. Tai ainakin äkäslompololainen kodinkonekauppias ja sähkömies.

Meidän majan liesi veteli viimeisiään. Nappasin internetistä ensimmäisen paikallisen kodinkoneita autotallistaan myyvän Teuvon ja noin kaksi minuuttia myöhemmin olin ostanut lieden, liesituulettimen ja markkinoiden tehokkaimman pölyimurin. Keskustelun lomassa Teuvo oli jo nostanut minulle valitsemansa mieleisensä koneet auton peräkonttiin ja tuntia myöhemmin ne oli kannettu sisälle ja lasku oli kädessäni. Minulle valittuna, parhaista parhaat koneet.

Asennusta varten tarvitsin tietty sähkömiehen. Sellaisenkin löysin, mutta hänellä oli jo jonossa pari muutakin etelänihmisen mökkiä pikku remppoineen. Sovittiin, että tulee lauantaina aamulla katsomaan kohteen ja laittaa koneet paikalleen myöhemmin. Tunti sitten sunnuntai-iltana, kotona Helsingissä puhelin soi, että ootteko majalla, mie tuun.

Samalla mentaliteetilla ne hommat hoituu Italian kylissä kuin Suomen Äkäslompolossakin. Huominen ei oo justiinsa huominen, mutta hommat hoituu. Myyjät tietää mitä sinä tarvitset ja haluat. Ja jos uskallan väittää, poronpäätä sänkyyni houkutellen, niin kovin on samanlaisia tarinat muutenkin. Kylät ja kylän vahvuudet on vuosisatojen aikana mitattu, suvut tunnetaan ja tiedetään, kaikki osataan ja taidetaan paremmin. Näin on aina tehty, eikä vielä ole syytä tullut tekemistä muuttaa. Just täydellistä.

Sillä aikaa kun ostokseni löytävät paikkansa mökillä, meillä jo täällä kotona nälkä kurniin, joten pikaruoka on nyt ainoa vaihtoehto. Tänään se oli meillä jääkaapista löytynyt gnocchi pussi, rasiallinen ruusukaaleja ja parmankinkkua.

Tarvitset tähän pikaruokaan:

  • Gnoccheja pussillisen (tai riippuu toki montako nälkäistä on)
  • Rasiallisen tai pussillisen ruusukaaleja
  • sitruunan
  • parmankinkkua
  • parmesania
  • oliiviöljyä
  • mustapippuria, suolaa ja chiliflakes
  • voita

Puhdista ensin ruusukaalit. Leikkaa kanta pois ja puolita ne. Kuori ihan päällimmäinen kuorikerros pois. Laita pannulle oliiviäljy ja nosta ruusukaalit sekaan. Mausta mustapippurilla ja suolalla. Käännä kaikki ruusukaalit leikkuu puoli alaspäin vierekkäin pannulle ja anna olla rauhassa noin 5-6 minuuttia keskilämmöllä kunnes ruusukaalien leikkuupinta ruskistuu kauniisti. Paista sillä aikaa toisella kuumalla paistinpannulla ilman rasvaa muutama parmankinkku siivu rapeaksi.

Raasta pinnalle sitruunakuorta ja mausta ruusukaaleja chiliflakes mausteella. Sekoita ja anna kypsyä vielä pari minuuttia. Nosta sitten kaalit kulhoon.

Laita samalle pannulle vähän lisää oliiviöljyä ja nosta gnocchit paistumaan. Anna niidenkin paistua rauhassa kunnes toinen puoli on saanut väriä. Sitten laita pannulle voi pieninä kuutioina ja anna voin sulaa, vaahdota ja saada vähän väriä ja pähkinäistä tuoksua. Pyörittele gnoccheja voissa.

Lisää joukkoon ruusukaalit, ripottele päälle parmankinkku murskaa ja parmesanraastetta. Tarjoile piparjuurella maustetulla creme fraichellä.