Kanaa, nautaa ja lammasta

Marokkolainen kanapata Najman tapaan

Olen saanut tutustua ihanaan Pariisissa asuvaan marokkolaiseen Najmaan. Ihastuttava Najma päätyi melkein miniäksi Suomeen ja vaikka näin ei sitten käynytkään, ehti hän tehdä minuun lähtemättömän vaikutuksen ainakin yhdellä ihanalla marokkolaisella aterialla. Ras el Hanout mausteisella kanapadalla, jota sain kerran nauttia hänen kanssaan Torsajärven rannalla. Najma teki pataa, minä kirjasin tekemiset ylös ja luvallaan nappasin häneltä Ras el Hanout mausteseoksen salat. Najma laittoi minulle mausteita pieniin pusseihint ja näin sain tehtyä kanapataa ennenkuin valmissekoitukset saapuivat suomalaiskauppojen maustehyllyille.

Viikonloppuna huomasin maustevarastoni ehtyneen, joten Vespat alle ja kohti Itäkeskuksen Puhosta ja Alanya Oriental Marketia. Tämä suuri kauppa tarjoaa mitä upeimpia ruokia eri maista. Erilaisia vihanneksia, valtavia, tuoreita yrttikimppuja, eksoottisia säilykkeitä, vasta leivottua leipää ja leivonnaisia, pieniä suolaisia alkupaloja, juomia – oikeastaan ihan kaikkea ja varsinkin pohjois-afrikkalaista ruokaa. Palvelu on järjettömän ystävällistä ja kaikkea löytyy, sahramiakin tiskin piilosta.

Maustehyllyltä löytyy myös valmista Ras el Hanout mausteseosta isoissa purkeissa. Näppärä tekee toki seoksen itse ja silloin siihen lisätään ainakin korianterinsiemeniä, juustokuminan siemeniä, pippureita, kardemummaa, neilikkaa ja muskottia. Taitavimmat maustemestarit tekevät seoksensa jopa 30 erilaisesta mausteesta. Varmanpäälle pelataan valmisseoksella.

Tämä Ras el Hanout mausteinen kanapata on ihanteellinen ruoka viikonlopulle, jolloin padalla on aikaa muhia uunissa. Tarvitset kanapataan neljälle (tuplaa annos, jos tiedät että ollaan nälkäisiä) :

  • Kanaa, osta rintafileitä, rintaleikkeitä mistä pidät mutta tuoreita ja maustamattomia noin 600 gr.
  • Ras el Hanout mausteseosta
  • 2 valkosipulinkynttä ohuiksi siivutettuna
  • 2 sipulia
  • kanelia
  • sahramia
  • mustapippuria ja suolaa
  • kuivattuja luumuja ja rusinoita
  • 5 dl vettä
  • persilijaa ja korianteria

Laita valurautapadan pohjalle ( tai jos teet pinnoitetussa padassa, paista ensin paistinpannulla ) öljyä ja kuullota pari sipulia pieneksi pilkottuna sekä valkosipulin siivut. Lisää kananpalat ja paistele niitä hieman. Lisää runsaalla kädellä Ras el hanout mausteseosta, ripaus kanelia, sahrami pussi, kunnon rouhaus mustapippuria ja vähän suolaa. Lisää vesi ja mielinmäärin luumuja ja rusinoita. Laita pata uuniin 175 astetta noin 1.5 tuntia.

Tällävälin voit valmistaa vaikkapa minttukastikkeen, joka on vähän kuin tsatsiki mutta mintulla maustettu.

Minttukastike

  • kreikkalaista jogurttia
  • kurkkua raastettuna
  • minttua
  • oliiviöljyä
  • suolaa
  • pippuria

Kun pata on miltei valmista, tee vielä couscous- lisäke. Laita kulhoon 200 gr couscousta ja kaada niiden päälle noin 3 dl kiehuvan kuumaa kasvislientä. Peitä kulho kelmulla ja anna kypsyä muutama minuutti. Sekoittele kypsä couscous haarukalla ilmavaksi ja mausta esimerkiksi granaattiomenan siemenillä, korianterilla ja persilialla. Sekoita myös vähän oliiviöljyä sekaan.

Sitten vaan kaikki tarjolle. Koristele pataa persilijalla, laita pöytään ihanaa, tuoretta leipää, ehkä hieman hummusta ja vaikkapa olutta. Itse tein padan 2.5 kilosta (!) kanaa ja silti viimeisetkin liemet kaavittiin leipäpaloilla padan pohjasta. Ihana pata viileneviin päiviin!

Haluaisitko jakaa tämän ystävillesi?