Kakut, tortut ja jälkkärit

Omenagalette, vielä ehdit

Sunnuntainen piipahdus pihan omenapuulle tarjosi vielä muutaman erinomaisen omenan viikonlopun jälkkäri galetteen. Galettehan on se ranskalainen rustiikkinen piirakka, joka paistetaan suoraan uunipellillä ja saa olla just sen muotoinen kuin siitä luontevasti tulee. Mitä muodokkaampi, itseasiassa sen parempi.

Löydät muuten persikkaisen version Piipahdusranskaan sivulta.

Tähän tuttuun taikinaan tarvitset:

  • 3dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhoja
  • 1 tl ruokosokeria
  • ripauksen suolaa
  • 100 gr oikein kylmää voita
  • 1dl jääkaappikylmää vettä

Sekoita kuivat aineet sekaisin ja nypi oikein kylmä voi jauhojen sekaan. Lisää lopuksi jääkylmävesi ja muotoile taikina tasaiseksi palloksi. Laita taikina kelmuun ja jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.

Kauli jääkaapissa levännyt taikina ohueksi leivinpaperilla päällystetylle pellille. Pese omenia hieman, älä kuori, mutta poista siemenkodat. Leikkaa omenat neljään osaan ja siivuta mahdoliinilla tai terävällä veitsellä ohuiksi siivuiksi ja levitä siivut kauniisti keskelle piirakkaa, niin että jätät pari senttiä kääntövaraa taikinan reunoille. Sekoita 2 ruokalusikallista ruokosokeria teelusikalliseen kanelia ja ripottele seos omenien päälle. Nosta pinnalle vielä muutama siivu voita antamaan täytteelle mehevyyttä. Taittele taikinanreunat omenasiivujen päälle rennosti. Ei haittaa vaikka reunat ovat vähän sinnepäin, ovat vaan ihanammat juuri niin. Voitele reunat kananmunalla ja sitten vaan piirakka uuniin, 200 astetta noin 30 minuuttia.

Ota piirakka tarjolle, siivilöi pinnalle hieman tomusokeria ja ota seuraksi vaikkapa vanilijajäätelöä!