Kakut, tortut ja jälkkärit

Piipahdus Ranskaan

Törmäsin Karkkilan kaupassa erityisen nätteihin persikoihin. Muistin, ettei minulla ole piirakkavuokaa mökillä, joten päätin kokeilla itselleni jotain ihan uutta. Leipoa Galetten, suoraan pellille rustiikkisesti muotoillun avopiirakan. Galette on kai alunperin ranskalainen täytetty räiskäle, ainakin sen muoto tulee tässä piiraassa esiin.

Tee ensin taikina. Galetten taikina on vähän kuin mikä tahansa voitaikina. Se vaan kaulitaan pellille piirakkavuu’an sijaan. Taikinaan tarvitset:

  • 3dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhoja
  • 1 tl ruokosokeria
  • ripauksen suolaa
  • 100 gr oikein kylmää voita
  • 1dl jääkaappikylmää vettä

Sekoita kuivat aineet sekaisin ja nypi oikein kylmä voi jauhojen sekaan. Lisää lopuksi jääkylmävesi ja muotoile taikina tasaiseksi palloksi, jonka voit lopulta litsata kiekoksi, helpottaa nimittäin myöhemmin kaulimista. Laita kiekko kelmuun ja jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.

  • Persikoita siivutettuna
  • 1.5 ruokalusikallista ruokosokeria
  • 2 tl vanilijasokeria
  • kanelia mukava ripaus
  • ruokalusikallinen vehnäjauhoja

Siivuta persikat ohuiksi siivuiksi kulhoon. Lisää niille ruokosokeri, vainilijasokeri ja kaneli, sekä vehnäjauho. Sekoittele ne kaikki yhteen.

Kauli taikinasta pyöreähkö levy. Nyt ei tarvitse olla tarkka eikä huolellinen, sillä tässä piiraassa reunat saa olla vähän erilaisia eripuolilla. Nosta levy leivinpaperilla vuoratulle pellille.

Järjestele persikat kauniisti piiraan keskelle, niin että reunaa jää pari senttiä tilaa käänteelle. Voitele käänteet munankeltuaisella ja käännä käänteet persikoiden päälle. Voitele vielä kerran reunat munankeltuaisella.

Laita uuniin 200 astetta noin 30 minuuttia, kunnes piirakka on kauniin värinen.

Ripottele pinnalle pistaasipähkinä muruja sekä tomuttele tomusokerilla pinta. Tarjoile kuuma Persikka Galette vanilijajäätelön tai vaikkapa makean kermavaahdon kanssa.