Amuse Bouche, keittiön tervehdys ja sormisyötävää, Kasvikset

Fiori di Zucci, pientä hienostelua

Friteerattuja kesäkurpitsan kukkia valmistettiin siinä keittiössä, jota ihailin. Ja koska olin julistanut rakkauttani näihin kukkiin usein ja kovaäänisesti, tieto niiden olemassaolosta pidettiin minulta aina salassa kunnes sain kutsun tulla keittiöön milloin milläkin syyllä. Ja siellä ne lepäsivät ruokapöydällä kaikki, poikakukat ja tyttökukat kauniissa rivissä kuin vahingossa sinne saapuneet ja keittiön haltija hymyili minulle tyytyväisenä kohottaen olkapäitään ja käsiään levittäen onnistuneen yllätyksen merkiksi.

Nämä kukat ovat aina yllätys. Niitä löytää varsinkin Suomesta harvoin ellei itselleen satu loihtimaan isoa kasvimaata kesäkurpitsoineen. Parhaiten näihin törmää kauppahallien vihannesmyyntitiskeillä. Nämä kaunokaiset löytyivät Hakaniemen hallista, Merja Valolta tietenkin. Italiassa näihin törmää joka paikassa. Vihanneskojut pursuavat kukkia, pastat ja foccaciat saavat kukkapinnan ja täytettyinä ja friteerattuina niitä voit nauttia ihanimmissa trattorioissa. Näihin tulee ihan hulluksi, niin ihanan kauniita ja herkullisia kun ovat.

Napsauta kukan pohjalta hede pois ja irrota kannan vierestä pienet terävät lehdet

Jos kukissasi on pienet kesäkurpitsat, kuten näissä, niin leikkaa kurpitsat ensin pois ja käytä ne vaikka ihanaan kesäkurpitsarisottoon. Itse kukkia on käsiteltävä hellävaroen. Ihan aluksi voit huuhdella niitä kevyesti, jos se on tarpeen. Kuivattele kukat talouspaperin päällä. Poista jokaisen kukan sisältä hede napsauttamalla se poikki ihan pohjasta. Poista myös ulkopuolelta kukan tyvestä piikikkäät, vihreät pienet lehdet.

Buffalo mozzarellaa, sardelleja ja Birra Peronia

Kukat voidaan friteerata ihan sellaisinaan. Tai sitten tee kuten minä ja laita kukan sisälle muutama pala buffalo mozzarellaa sekä muutama pikkuruinen pala acciugaa eli italialaista sardellia tai anjovista. Pyöritä kukan terälehtiä yhdessä hieman kierteelle, jotta saat kukan ”kiinni”.

Frittitaikina


Tee nyt frittitaikina. Helppo frittitaikina syntyy sekoittamalla

  • 1 dl vehnäjauhoa
  • 1 dl perunajauhoa
  • 2 dl Birra Peronia 😉 toki kaikki muutkin oluet käy tai voit käyttää myös vichyvettä
  • Kääntele taikinaan 1 kovaksi vaahdotettu kananmunan valkuainen.

Laita korkeareunaiseen kasariin, pataan tai vaikkapa wokkipannuun runsaasti rypsiöljyä kuumenemaan. Öljy on sopivan kuumaa kun siihen tiputettu taikinatippa ruskettuu nopeasti.

Kun öljy on valmista, niin sitten vaan frittihommiin. Ja olekin varovainen, öljy roiskuu helposti. Pidä sopiva kattilankansi valmiina, jos tarvitset tukahduttaa mahdollista liekkiä, varsinkin jos kokkailet kaasulla kuten minä.

Kastele kukka taikinassa, Valuta ylimääräistä taikinaa pois ja laita varovasti kuumaan öljyyn paistumaan. Voit laittaa kasariin paistumaan niin monta kukkaa yhtäaikaa kun niitä kauniisti mahtuu. Kääntele kukkia puolilta toiselle, jotta ne saa väriä kauttaaltaan. Nosta valmis kukka talouspaperille, jotta ylimääräinen öljy imeytyy pois.

Fiori di Zucci

Kun kaikki on paistettu, niin laita kauniisti tarjolle. Rouhi päälle merisuolaa ja mustapippuria. Ja keittiön yllätys on valmis!

Näiden kanssa kannattaa muuten tarjota sitä Birra Peronia, kylmänä!