Kalat ja äyriäiset

Paistettuja perunoita ja lohta sitruunavoissa

Olen kaupunkilaistyttö enkä kovin kauas syntymäkodistani päässyt. Sen ja nykyisen kotini väliin sijoittuu kolme korttelia ja viisi kadunylitystä. Muutamaa rohkeaa hyppäystä lukuunottamatta, olen asunut samoilla kulmilla.

Tunnen kaupunkini ja rakastan sitä. Sen jokaista katua, kadunkulmaa, pimeitä porttikongeja ja asvalttipihoja. Sen pieniä puistoja, suuria vaahteroita, kukkaistutuksia, leikkikenttiä, sen kallioita ja merta. Jokaista kiviporrasta, kivipihaa ja kivimuuria. Ja sen kauppahalleja ja toreja.

Lapsuudessani kauppatorilla olivat kaikki ja siellä paistoi aurinko. Myyntitiskit olivat vieri vieressä, myyjät olivat pukeutuneet esiliinoihin ja huiveihin ja sieltä sai ostettua kaiken. Vihannekset, juurekset ja marjat. Sieltä sai ostaa matot, siivousvälineet, veitset ja puuesineet. Siellä soi haitari ja kahvi tuoksui täydelliseltä. Torin laidalla puuveneissä myytiin kalat. Lokit lentelivät pään päällä kun ostimme viikonlopuksi siikaa, ahventa tai muikkuja.

Karkkilan tori

Jotain vähän sinnepäin löytyy edelleen täältä mökkimme torilta, Karkkilasta. Eilen oli kesän ensimmäinen toripäivä ja torilla paistoi aurinko. Sen kunniaksi teinkin varhaisperunoista paistettuja ja lohesta sitruunaista. Täydellistä juuri alkavalle aurinkoiselle kesälle.

Sitruuna, voi, persilija ja valkosipuli

Paloittele lohi valmiiksi annospaloiksi. Lisää niihin suolaa ja mustapippuria ja laita uuniin 220 astetta, kunnes kypsyys on mieleisesi.

Keitä hyvin pestyt mutta kuorelliset varhaisperunat melkein kypsiksi. Anna hetki viilentyä ja paloittele sopiviksi paloiksi. Paista voissa, johon olet lisännyt rosmariinin oksan. Älä paista kaikkia paloja yhtäaikaa ellei pannusi ole valtavan suuri. Perunat tarvitsevat tilaa paistuakseen. Jos ne ovat liian tiivisti pannussa, ne lähinnä keittyvät lisää. Lopuksi hieman suolaa ja mustapippuria.

Perunoita ja rosmariinia

Minä paistan perunani De Buyer hiiliteräspannussa ja se on ehdottomasti paras 34 euron sijoitus, jonka olen koskaan perunoiden eteen tehnyt. Se paistaa perunat täydellisen rapeiksi ulkoa ja pehmeiksi sisältä. Joudut näkemään pienen vaivan ja rasvapolttokäsitellä pannun ennen ensimmäistä käyttökertaa mutta usko minua, se kannattaa. Tämä pannu tummenee ajan myötä ja muuttuu aina vaan paremmaksi pannuksi. Perillisesi tulevat riitelemään siitä, se on varmaa.

Paistetut perunat

Sitruunavoi

Laita kattilaan yhden sitruunan mehu. Anna sen kiehahtaa ja lisää mehuun noin 25 gr voita. Anna voin hieman sulaa ja lisää kattilaan yksi puristettu valkosipuli, mustapippuria ja suolaa sekä pieneksi hakattua persilijaa. Sitruunavoi on valmis.

Sitruunavoikastike

Sitten vaan perunat ja lohi lautaselle. Valuta ihana sitruunavoi lohipalojen päälle ja nauti. Tuo sitruunavoi on ihmeellisen ihanaa.