Pangrattato, köyhän miehen parmesan
Leipäkorista löytyy aina jotain jo kuivaksi ehtinyt leipää, ainakin kannikan verran. Siitä on helppo tehdä pangrattatoa eli köyhän miehen parmesania esimerkiksi salaattien ja pastojen, esimerkiksi raviolien päällä nautittavaksi. Minulla on tapana säilöä vähän kuivahtaneet leivät pakastimeen pienissä pakastuspusseissa ja sieltä käyttää ne pangrattaton valmistukseen kun tarvetta syntyy.
Laita blenderiin leipä pieninä paloina ja murusta se. Paista muruja kuumalla pannulla oliiviöljyssä ja mausta suolalla, yrteillä, sitruunankuorella, valkosipulilla, mistä pidätkin.
Ihanaa ja rapeaa vaikkapa pasta-annoksen päälle! Säilyy lasipurkissa.
Lukaisin tuossa muutaman italiankielisen reseptin eikä missään niistä käytetty pangrattatoon sen paremmin oliiviöljyä kuin mitään muutakaan. Se on siellä Italiassa näköjään kotitekoista korppujauhoa, jota käytetään leivittämiseen. Toki jokainen saa korppujauhoonkin laittaa mitä tahansa lisuketta, mutta aito pangarattato ei lukemani perusteella ole kuin pelkkä kuiva leipä jauhettuna.