Pastat

Pastataikinan vaivausta ja pieni välipasta, Ravioli al burro e salvia

Nappaan kuivakaapista 00-jauhopussin. Kaadan marmoritasolle ison valkoisen jauhokeon ja sekoitan siihen ripauksen suolaa. Pyöritän sormillani suurehkon kraaterin jauhokasan keskelle ja rikon sen sisälle kolme kananmunaa sekä kaksi kananmunan keltuista. Otan haarukan ja vatkaan kananmunia kevyesti niin, että keltuaiset rikkoutuvat ja kananmunat sekoittuvat toisiinsa. Pikkuhiljaa annan vehnäjauhojen valua kraaterin reunalta kananmunien sekaan, hyvin pieni määrä kerrallaan koko ajan haarukalla sekoittaen.

Kun taikina alkaa pikku hiljaa muodostua eikä haarukalla enää saa aineksia kunnolla sekaisin, voin vihdoinkin työntää käteni taikinaan. Sekoitan taikinan kasaksi. Vaivaan ja venytän taikinaa painamalla sitä pehmeästi kämmeneni alaosalla ja kääntämällä taikinaa reunalta toiselle päällekäin. Vaivaan kunnes taikina on muuttunut kimmoisaksi ja kauniin tasaiseksi palloksi. Ja niin on pastataikinani valmis. Peitän sen kelmulla huolellisesti ja laitan jääkaappiin lepäilemään.

Pastataikinan vaivaaminen on lempipuuhaani. Niin nautinnollista, silmiä hivelevää ja mieltä rauhoittavaa. Voisin vaivata pastataikinoita vaikka päivittäin, jos vaan soisin syöväni pastaa niin usein. Tästä taikinasta valmistat helposti raviolit, tortellonit tai muut tuorepastat pastakonetta apuna käyttäen.

Tänään halusin valmistaa illallispöytään välipastaksi ihania ricottaparmesan täytteisiä ravioleja, jotka tarjoiltaisiin salviavoin kanssa. Tähän Ravioli al burro e salvia annokseen tarvitset:

  • purkillinen (259gr) Ricottajuustoa
  • 100 gr hienoksi raastettua parmesanjuustoa
  • babypinaattia
  • hieman suolaa, mustapippuria ja muskottipähkinää
  • hienoksi raastettua sitruunankuorta

Ota iso paistinpannu ja laita se kuumenemaan. Laita iso kasa babypinaattia kuivalle pannulle ja anna niiden paistua koko ajan pinseteillä nostellen. PIan iso kasa muuttuukin pieneksi kasaksi. Nosta ne leikkuu laudalle ja pilko veitsellä vielä pienemmäksi. Nosta kasa vielä siivilään ja painele pinaateista ylimääräinen vesi pois. Sitten vaan kulhoon ricottajuustoa, oikein hienoksi raastettua parmesania, pinaattimössö, ripaus suolaa ja mustapippuria, raastettua sitruunankuorta sekä puolikas teelusikallinen muskottipähkinää. Kaikki tasaisesti sekaisin ja koko seos pursotinpussiin.

Sitten vaan otetaan se taikina jääkaapista, puolitetaan, jauhotetaan ja mankeloidaan pastakoneella 0 tasosta aina 6 tasoon, levitetään puulaudalle, täytetään, voidellaan vedellä, peitetään ja leikataan ravioleiksi. Kotitekoiset raviolit kypsennetään kuten muukin tuorepasta runsaassa hyvin suolatussa vedessä noin 2-3 minuuttia. Tässä sivussa olet sitten sulattanut reilun kimpaleen voita kasarissa ja laittanut sinne runsaasti salvianlehtiä. Nimittäin kun raviolit ovat kypsiä nostat ne reikäkauhalla voisulaan ja sen kautta lautaselle tarjolle. Pinnalle ripaus parmesania ja mustapippuria ja ehkä sinulla on sitä yrttistä leivänmurua säilössä, laitapas sitä hieman annoksen päälle niin tulee täydellistä!