Kakut, tortut ja jälkkärit

Pieni päärynäkakku

Tässä teille pieni torttu italian rannikolta. Torttu, jossa maistuu manteli ja päärynä. Herkullista suoraan uunista, tarjoile vaikkapa mascarpone-kermavaahdon kanssa.

Minä löysin lähikaupasta pieniä, kypsiä mutta kiinteitä luomupäärynöitä. Ne sopivat torttuun täydellisesti. Lisäksi tarvitset:

  • 9 rkl huoneenlämpöistä voita
  • 9 rkl hienoa sokeria
  • 2 isoa kananmunaa
  • 6 ruokalusikallista vehnäjauhoja
  • 3 dl hienonnettuja manteleita (ei mantelijauhoa)
  • 1 tl leivinjauhoja
  • 3-4 päärynää, kiinteitä mutta kypsiä.
  • mantelilastuja
  • tomusokeria

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Asettele leivinpaperi pyöreän irtopohjavuoan pohjalle ja voitele pohja ja reunat voilla. Hienonna kokonaiset mantelit vaikkapa monitoimikoneella pieneksi.

Sekoita voi ja sokeri vatkaimella niin, että siitä tulee vaaleaa ja kuohkeaa. Lisää kananmunat yksi kerrallaan ja sekoita aina välillä hyvin. Pidä huolta että kulhon reunoille nouseva taikina kerätään aina mukaan. Sekoita joukkoon yhteensekoitetut jauhot sekä hienonnettut mantelit.

Levitä taikina kakkuvuokaan tasaiseksi.

Valmistele päärynät.

Kuori ne ohuesti. Halkaise puoliksi ja poista siemenkohta ja kanta. Nostele päärynät ympyrän muotoon, leikkuupinta alaspäin taikinan päälle, niin että ohuempi pää osoittaa vuuan keskikohtaan. Lisää vielä kourallinen mantelilastuja pinnalle korostamaan mantelin makua.

Paista uunissa 200 astetta noin 30 minuuttia kunnes testitikkuun ei enää taikina tartu.

Anna jäähtyä hetki vuuassa ja vasta sitten poista vuoka. Pölyttele tomusokeria pinnalle. Tarjoile mascarpone-kermavaahdon kanssa.