Risotot

Risotto al limone e mascarpone

Huomenta, te intohimoiset risottorakastajat! Miten olisi pehmeä, suussasulava, kermainen, suolainen ja keltaisen kirpeä risotto tänään, vaikkapa illallisella? Tässä olisi teille tarjolla juuri sellainen herkullinen yhdistelmä mascarponea, sitruunaa ja parmankinkkua. Tarvitset tähän risottoon seuraavanlaisia aineksia:

  • iso loraus oliiviöljyä
  • 1 salottisipuli pieneksi leikattuna
  • valkosipulinkynsi kuorittuna
  • risottoriisiä tarpeen mukaan (tässä ohjeessa noin 300 gr)
  • 1.5 dl valkoviiniä
  • vajaa litra kanalientä
  • puolikkaan sitruunan mehu ja kuori raastettuna
  • pieni nyppäys sahramia
  • 3 rkl mascarponea
  • ruokalusikallinen voita
  • oikein iso kourallinen hienoksi raastettua parmesania
  • mustapippuria
  • paistettua parmankinkkua
  • pieniä tai silputtuja basilikan lehtiä

Aloitetaan kiehauttamalla ensin kanaliemi. Liemen tulee olla kuumaa kun sitä lisätään risottoon, joten pidä se lämpimänä. Paista kuumalla kuivalla pannulla parmankinkkusiivut valmiiksi ja laita ne talouspaperillekuivumaan. Ota sitten kasari ja laita kasarin pohjalle oliiviöljy. Kuullota kuumassa öljyssä salottisipulihakkelus ja yksi kokonainen kuorittu valkosipulinkynsi. Anna niiden hetki nautiskella toistensa seurasta.

Lisää risottoriisi ja sekoittele öljyssä pieni hetki. Lisää noin 1.5 dl valkoviiniä ja anna sen imeytyä kokoajan riisiä sekoittamalla. Mausta ripauksella sahramia. Lisää kuumaa kanalientä kauha kerrallaan kokoajan risottoa sekoittaen. Muistathan, että tässä hetkessä risotolle tarjotaan aikaa ja rakkautta. Nyt ei hösätä mitään muuta. Lisää seuraava kauhallinen kun edellinen on melkein imeytynyt. Näin sitten jatketaan kunnes risotto on kosteaa ja riisi melkein al dente.

Nyt voit napata sen yksinäisen valkosipulin pois risotosta. Purista risottoon noin puolikkaan sitruunan mehu sekä sen raastettu kuori. Lisää mascarpone. Ja seuraavaksi parmesanraaste, rouhaus mustapippuria sekä voi. Jos risotto tuntuu nyt valmiilta, niin se varmasti on! Jos ei niin voit aina helliä sitä vielä pienellä kauhallisella kananlienta. Lopuksi pinnalle parmesanraastetta ja rapeaksi paistettu parmankinkku silppuna, sekä basilikanlehtiä.

Ps. muistathan, että huomenna voisi olla vaikkapa Arancini-päivä. Tee siis mahdollisimman iso risotto!