Kasvikset, Salaatit

Täydelliset paahdetut punajuuret

Taisiko tässä nyt käydä niin, että löysin Anton & Antonista ne kauden suloisimmat punajuuret? Kyllä, niin taisi käydä, kun mukaan tarttui pussillinen täydellisen kauniita, pieniä luomupunajuuria. Ja tiedättekö mikä on parasta mitä näille punajuurille voi tapahtua? Ehdottomasti paahtaminen! Uskon nimittäin vakaasti, että ainoa syy mahdolliseen punajuurivastenmielisyyteen on niissä etikkaisissa tölkkipunajuurissa, joita työpaikkojen ruokaloiden lisäketiskille tungetaan. Ne maistuvat, noh – vain etikalle. Rakkaudella paahtamalla sen sijaan saat aikaiseksi makeahkot, pehmeät ja täyteläiset punajuuret, joita et voi olla rakastamatta.

Parhaiten paahtaminen onnistuu pienellä maltilla. Laita uuni lämpenemään noin 180-200 asteeseen, eli melko alhaiselle lämmölle. Näin punajuuret eivät pala uunissa eivätkä näin menetä mehukkuuttaan, vaan paahtuvat rauhassa mehukkaiksi. Minä en näitä kauniita pieniä punajuuria malta myöskään kuoria vaan pesen ne vähän rivakammalla otteella juuresharjalla puhtaiksi (muovikäsineet käteen !) ja vain leikkaan kannan ja trimmailen kauniiksi. Leikkaa sitten punajuuri melkein sentin paksuisiksi siivuiksi ja laita siivut pellille kauniisti vierekkäin. Ripsottele päälle hyvää oliiviöljyä, pikkaisen suolaa ja mustapippuria sekä tuoreita timjamin lehtiä.

Kun punajuuret ovat paahtuneet pehmeiksi, ota ne uunista ja anna niiden hetken levätä. Minä tein punajuurilleni rucolasalaatista ja babypinaatista pullean pedin lautaselle. Ripottelin päälle vuohenjuustoa sekä paahdettua mantelirouhetta. Lopuksi kaadoin päälle kastiketta, jonka tein sekoittamalla 2 rkl oliiviöljyä, loraus balsamicoa, rouhaus mustapippuria ja noin teelusikallisen hunajaa. Herkullista ja todella herkullista kauden ihanimmasta juureksesta – punajuuresta.