Vinkit

Nopea ja helppo Hollandaise?

Hollandaise on monen mielestä hieman pelottava kastike valmistaa. Keltuaisilla on taipumus kypsyä liian nopeasti ja kastikkeesta tulee kokkareista, ehkä koko soossi juoksettuu ja muutenkin joutuu vispailemaan hulluna kuuman vesihauteen ääressä. Kauheen monimutkaista, pitänee turvautua purkkisoossiin. Vai pitääkö? Hollandaise nimittäin onnistuu superhelposti ja nopeasti, jos vain omistat sauvasekoittimen!

Tarvitset Hollandaise kastikkeeseen vain muutaman aineksen, tuplaa tai triplaa sen mukaan kuinka paljon kastiketta tarvitset:

  • kaksi kananmunankeltuaista (säästä valkuaiset vaikka marenkiin)
  • ruokalusikallinen vettä
  • ruokalusikallinen puristettua sitruunanmehua
  • 120 gr voita
  • suolaa ja valkopippuria

Se mitä tarvitset ehdottomasti on kapea korkea astia ( tulee yleensä sen sauvasekoittimen mukana mutta voi ostaa myös erikseen) ja sen sauvasekoittimen. Onnistuu varmasti myös blenderissä, mutta silloin kannattaa tehdä moninkertainen annos, ettei pikku kastikenokare sotke koko blenderiä.

Sulata ensin voi kattilassa ja anna sen pienesti kiehahtaa. Siirrä voi nokkaastiaan niin helpotat hommia. Laita korkean, kapean astian pohjalle keltuaiset, vesi ja puristettu sitruunanmehu. Aseta sauvasekoitin keltuaisten päälle ihan pohjaan asti. Käynnistä sauvasekoitin ja kaada samalla ohuena nauhana kuuma voi keltuaisvaahtoon. Kuuma voi kypsentää keltuaiset ja huomaat pian, että seos paksuuntuu. Nyt voit maustaa kastikkeen suolalla ja valkopippurilla ja sekoittaa vielä hetken. Hokkuspokkus ja simsalabim, sinulla on Hollandaise kastike valmis! Miten helppoa, eikö vaan ? Ja okei, Paul Boccuse pyörähti juuri haudassaan, mutta mitä jos vain ihan ehdottoman kovassa kiireessä ja Hollandaise himossa tehtäisiin näin?