Kasvikset

Punajuuria ja kantarelleja

Olisiko tässä loppukesän täydellisin lautasellinen?

Punajuuret rakastavat uunia ja sen paahdetta. Tuossa rakkauden huumassaan ne kehittyvät suloisen makeiksi, saavat itseensä pehmeyttä ja täyteläisyyttä. Ja kun tuollaisten punajuurien seuraan lisää kasan paistettuja kantarelleja ja suuret lusikalliset pehmeää hollandaisekastiketta niin sanoisin, että kyllä. Tässä se on. Loppukesän täydellisin lautasellinen.

Punajuurien paahtaminen on erityisen simppeliä, mutta tässä muutama vinkki. Aluksi uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Punajuuri ei tarvitse foliota paahtuakseen. Folio on tässä tapauksessa ja monessa muussakin ihan turha. Eikä punajuuria tarvitse ainakaan juuri tähän aikaan vuodesta kuoria. Riittää kun peset punajuuret juuresharjalla huolellisesti hangaten. Mikäli lopulta kuitenkin haluat kuoria punajuuret, niin paahtamisen ja pienen jäähdyttämisen jälkeen kuoret irtoavat helposti. Minä tosin tykkään niistä kuorineen, kuori on kovin ohut eikä paahtamisen jälkeen edes varsinaisesti erotu.

Lohko punajuuret neljään osaan. Tällä tavalla paahtamalla punajuuret saavat pintaansa ihanan karamelisoidun pinnan. Laita punajuuri lohkot pellille, kaada päälle oliiviöljyä ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoittele punajuuret ja asettele kauniisti vierekkäin. Ripottele pinnalle tuoreita timjaminlehtiä. Laita uuniin ja anna paahtua kutakuinkin 40 minuuttia. Aika riippuu tietenkin uunista ja punajuurilohkojen koosta, joten kun haarukka menee pehmeästi punajuuren läpi ne ovat kypsiä.

Kun punajuuret ovat uunissa voit aloittaa hollandaisekastikkeen teon. Minulla on ollut täällä aiemmin tämä Nopea ja helppo Hollandaise? kastike resepti, jota voit hyvin käyttää. Mutta lämpimämmän ja herkullisemman saat kun teet perinteisesti vesihauteessa. Siinä tapauksessa laita kolme kananmunan keltuaista ja kaksi ruokalusikallista valkoviiniä teräskulhoon ja aseta se kattilan päälle, jossa sinulla on kiehunutta mutta ei kuplien kiehuvaa vettä pohjalla. Anna veden vain vähän väristä, kastike hautuu vesihöyryn avulla. Vispaa käsin keltuaisia ja valkoviiniä vesihauteessa kunnes seos paksuuntuu. Tällä välin voit sulattaa toisessa kattilassa 150 gr voita. Kun seos on paksua valuta voi seoksen sekaan ohuena nauhana samanaikaisesti vispaten kevyesti. Mausta kastike lopuksi sitruunanmehulla ja vastarouhitulla valkopippurilla. Maistapa lusikallinen! Kuinka herkullista!

Sitten vaan kantarellit paistinpannulle paistumaan pieneen nokareeseen voita. Paista kantarelleja molemmin puolin, kunnes ne näyttävät valmiilta.

Asettele lautaselle punajuurilohkot, paistetut kantarellit ja tuo niin pehmeä hollandaise-kastike. Ripottele pinnalle timjaminlehtiä ja nauti.

Ja tässä vielä ainekset:

  • punajuuria tarpeen mukaan
  • oliiviöljyä, mustapippuria ja suolaa
  • kantarelleja
  • voinokare tai kaksi
  • 3 kananmunan keltuaista
  • 2 ruokalusikallista valkoviiniä
  • 150 gr sulatettua voita
  • tuoretta timjamia
  • valkopippuria
  • sitruunanmehua