Kasvikset

Kesäkurpitsa carpaccio

Carpaccio-huumassani tarjoilen teille tänään lautasellisen kesäkurpitsaa.

Carpaccio on tietenkin aluperin tunnettu lihan valmistustapa, jossa raakaa lihaa tai kalaa tarjoillaan näyttävästi suurella lautasella, ohuesti siivutettuna ja maustettuna. Sanotaan, että Carpaccio syntyi 1950 Giuseppe Ciprianin, kuuluisan Venetsialaisen Harry’s Bar omistajan käsissä. Huhuttiin, että venetsialainen kreivitär Amalia Nani Mocenigo olisi saanut lääkäriltään käskyn nauttia runsaasti raakaa lihaa terveytensä ylläpitämiseksi ja että, Cipriani päätti kehittää lempiasiakkaalleen jotain herkullisempaa ja ihanampaa tarjoiltavaksi kuin pelkkä puhdas liha. Niinpä lautaselle syntyi kaunis yhdistelmä ohutta sisäfilesiivua, sinapilla maustettua majoneesia ja Worchester kastiketta. Annoksensa nimeä pohtiessaan Venetsiassa hehkutettiin Italialaisen taidemaalarin Carpaccion näyttelyä, jonka teosten värit pursuivat punaista ja keltaista. Tästä Cipriani sai ajatuksen nimetä uuden, samoja värejä toistavan annoksensa Carpaccioksi. Mene ja tiedä, mutta ihastuttava tarina.

Carpaccio on matkan varrella saanut monenlaisia muotoja ja makuja. Tärkeintä annoksessa on kuitenkin se, että jokaikinen raaka-aine on ehdottomasti laadukasta, tuoretta ja täynnä herkullista makua. Muussa tapauksessa suosittelen, että unohdat koko annoksen.

Tässä sinulle kesäinen Kesäkurpitsa Carpaccio kokeiltavaksi. Tarvitset vain:

  • kesäkurpitsaa
  • sitruunanmehua
  • laadukasta oliiviöljyä
  • laadukasta suolaa , esim. Maldon tai Fleur de sel
  • mustapippuria
  • ruokalusikallinen paahdettuja pinjansiemeniä
  • erinomaista parmesania ohuina lastuina

Kesäkurpitsaa saa nyt hyvin erittäin tuoreena ja napakkana. Tähän voit ostaa sekä vihreää että keltaista ja vaikkapa muutamaa erikoista kesäkurpitsaa, niin saat kauniin pedin.

Siivuta kesäkurpitsat mandoliinilla ohuiksi siivuiksi. Levitä ne kauniisti tarjoiluvadille. Paahda kuivalla pannulla pinjansiemenet.

Purista päälle sitruunanmehua tasaisesti jokapuolelle. Valuta pinnalle oliiviöljyä, rouhi mustapippuria, ripottele suolaa, sekä pinjansiemeniä sinne tänne. Lopuksi koristele pinta parmesan lastuilla, joita vuolet juustosta esim. perunankuorimisveitsellä. Anna maustua.

Sikäli mikäli Carpaccio-huuma iskee sinuunkin, niin kokeile myös Rapsakka retiisicarpaccio, carpaccio di ravanelli ja Dolce far niente ja lohicarpaccio tai Cosa posso fare per lei, Signora Murole? Bresaola Carpaccioa.

Buon Appetito!