Kalat ja äyriäiset, Reseptit

Dolce far niente ja lohicarpaccio

Dolce=makea, far(e)= tehdä, niente=mitään

Tuo ihana joutilaisuuden olotila, jossa ei tehdä yhtikäs mitään. Annetaan vain ajan kulua, ajatusten kulkea ja katseen viipyä edessä olevassa tilassa tai maisemassa. Nautitaan hetkestä ilman, että edes pohditaan mitä pitäisi tehdä. Ollaan vain ja eletään.

Tämän opin olen varastanut italialaisilta, dolce far niente -ajatuksen mestareilta. He osaavat ottaa aikansa istuessaan kahviloissa katselemassa ohikulkijoita. He pysähtyvät työmatkallaan rantahiekan kynnykselle ihailemaan merta ja istahtavat kesken päivän puistonpenkille tai kaupunkien portaille tekemään mitään. Nonnat nojaavat poskiinsa ikkunoissaan ja miehet istuvat kadunkulmiin sijoitetuissa tuoleissaan tuntikausia katsellen ohikulkevaa päivää. Lounaasta nautitaan pöydän ääressä ateriaan keskittyen ilman minkäänlaista kiirettä. Ja niin usein voit nähdä kuinka kadunvarsilla Vespan päällä vain istutaan liikkumatta mihinkään.

Tänään täällä mökillä, kellon ympäri nukutun yön jälkeen, taivas on kauniin harmaa. Tässä terassin tuolissa, jossa istun on upottavan pehmeä istuintyyny ja minulla on täydellinen joutilaisuuden hetki. Tuijottelen järvelle, jonka pintaan sade tippuu kauniina pisaroina. Kaikkialla on ihanan hiljaista ja minun on lämmin olla. Pieni lintu lentää kuin tilauksesta saappaani viereen ja pysähtyy hetkeksi katsomaan samaa maisemaa. Taidan viipyä tässä pitkään. Onnekseni minulla on lounas jääkaapissa maustumassa kun päätän siirtyä jatkamaan samaa olotilaa lohicarpaccion ja valkoviinilasillisen ääreen.

Ihanaa joutilasta päivää sinullekin!

Lohicarpaccioon tarvitset:

  • hyvänlaatuista tuoretta lohta, minä ostin Foodmarket Herkusta lohen selkäfileen
  • kaprista
  • erinomaista ja herkullista oliiviöljyä
  • luomusitruunaa
  • mustapippuria ja ripaus suolaa
  • persilijaa

Kääräise lohifile kelmuun ja laita se 15 minuutiksi pakastimeen, näin siitä on helpompi hyvällä veitsellä leikata oikein ohuita, nättejä siivuja. Asettele siivut vieri viereen tarjoilulautaselle. Purista pinnalle luomusitruunan mehua ja oikein hyvää oliiviöljyä. Mausta pinta mustapippurilla ja kevyesti suolalla. Ripottele pinnalle persilijasilppua ja kapriksia. Anna maustua jääkaapissa ja nauti hyvän valkoviinin ja vaikkapa maalaisleipä palasen kanssa.