Kakut, tortut ja jälkkärit

Luumu-ricottakakku ja puutarhaunelmia

Jos saisin mitä toivoisin, niin pihallani kasvaisi luumupuu sen suuren, kauniin keltaisen sitruunapuutarhan reunalla. Voisipa niiden takana olla muutama oliivipuukin ennen viiniviljelmien alkua. Siellä minä sitten istuisin olkihatussani varpaat paljaana pikku puusohvallani ja ihailisin ja ihmettelisin maiseman kaunista tarjontaa päivästä toiseen. Elelisin dolcevitaa täydellisimmillään.

Toistaiseksi minun on kuitenkin tyydyttävä kaupan antimiin näiden kaikkien kohdalla. Onneksi juuri nyt varsinkin näitä luumuja on tarjolla vaikka minkälaisia. Kuten näitä kauniita ranskalaisia, melko isoja ja todella herkullisia luumuja, joita oli iso korillinen Karkkilan K-Supermarketissa. Nappasin pussillisen ja tein tämän pullean ja kostean, todella herkullisen luumu-ricottakakun. Nyt nautiskelen siitä palasen ja juo kupposen teetä puutarhoista unelmoidessani.

Tähän kakkuun tarvitset:

  • Muutamia luumuja
  • 4 dl jauhoja
  • 2 tl leivinjauhoja
  • ripaus suolaa
  • 120 gr voita
  • 2 dl sokeria
  • 3 kananmunaa
  • vanilijauutetta tai vanilijajauhoa
  • loraus rypsiöljyä
  • purkillinen ricottajuustoa
  • ruokosokeria ja kanelia

Ensin halkaise luumut puoliksi ja poista kivet. Kannattaa muuten ostaa napakoita luumuja. Liian pehmeät luumut valuttavat liikaa nestettä kakkuun. Siivuta luumunpuolikkaat puolikuun mallisiksi. Jos siivut ovat kovin kosteita, voit jättää ne lepäämään hetkeksi talouspaperin päälle, niin niistä irtoaa ylimääräinen neste.

Sekoita kulhossa jauhot, sokeri, leivinjauhe ja suola. Vatkaa toisessa kulhossa huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään. Minulle kävi taas kuten aina käy, että ryhdyin innokkaasti valmistamaan kakkua ja huomasin, että voi oli jääkaapissa ja siis aivan kylmää. Joten tämä Huoneenlämpöinen voi -vinkki tuli jälleen hyvään käyttöön.

Kun voi ja sokeri ovat hyvin sekaisin, sekoita niiden joukkoon kananmuna kerrallaan. Älä vatkaile liikaa, ihan vaan kevyesti. Lopuksi sekoita joukkoon, jälleen kevysti vatkaten, vanilijauute, ricottajuusto ja loraus rypsiöljyä. Levitä taikina hyvin voideltuun irtoreunavuokaan.

Täytä pinta luumusiivuilla. Ripottele pinnalle ruokosokeria ja kanelia.

Paista 175 asteisessa uunissa keskitasolla noin 30-40 minuuttia. Voit testata pitkällä varrastikulla, että kakku on kypsä pohjalta. Kakku on kypsä, kun työnnät tikun kakkuun ja nostat pois, niin tikussa ei ole enää taikinaa tarttuneena. Ihan siitä pinnalta, luumujen alta, taikina saa olla vähän kostea, se on itseasiassa oikein hyvä juttu.

Anna kakun jäähtyä hetki ja irroita vuuasta. Koristele kakun pinta siivilöidyllä tomusokerilla. Kakku säilyy hyvin vaikka pöydällä pari päivää.

Ota sinäkin pala kakkua ja unelmoi!