Aamiaisella ja Brunssilla, Ruokarakkautta

Crema al limone, sitruunatahna

Muistatko, kun kerroin Herra Gandossista? Tuosta ihastuttavasta herrasmiehestä, jonka käsistä on rakentunut jumalainen sitruunapuutarha Gardan Gargnanoon. Ja kuinka kerroin siitä huumaavasta tuoksusta, joka ympäröi sinut astuessasi tuohon kymmenien sitruunapuiden täyttämään Limonaiaan? Juuri sellaiselta meillä tuoksui kun valmistin crema al limonea, sitruunatahnaa, kauniin keltaisista Sorrenton sitruunoista. Ja sellaiselta tuoksui myös koko rappukäytävässä, kertoivat huuliaan lipovat naapurit…

Suosikkisitruunani löydän aina Food Market Herkusta. Nimittäin Sorrenton La Costeriera sitruunat. Ne on pakattu kahden kappaleen pikku puukoriin ja ovat varmasti tarjolla olevista kalleimmat mutta ehdottomasti ihanimmat sitruunat. Nämä sitruunat ovat saaneet kasvaa mahdollisimman luonnollisesti erinomaisessa ilmastossa ja ilman kemikaaleja. Näiden sitruunoiden kuori on täynnä puhdasta, sitruunaista öljyä, joten voit huoletta käyttää kuoret ruuanvalmistukseen. Näistä valmistuu ihanin sitruunatahna, mutta myös maukkain Limoncello.

Yhteen purkilliseen sitruunatahnaa tarvitset:

  • 2 sitruunan hienoksi raastettua kuorta
  • 2 sitruunan mehun
  • 200gr hienoa sokeria
  • 125gr suolatonta voita
  • 2 kananmunaa

Sekoita haarukalla kananmunat hyvin keskenään omassa kulhossaan.

Laita toiseen teräskulhoon sitruunan raastettu kuori, sokeri ja paloiteltu voi. Sitruunan kuorta raastaessa on hyvä käyttää erittäin hienojakoista raastinta, kuten tuo minun Microplane raastimeni ja varoa, ettei sitä valkoista kohtaa pääse raasteen sekaan. Se on kovin kitkerää.

Nosta kulho vesihauteen päälle. Vesi hauteessa saa pienesti poreilla, mutta ei kiehua liian voimakkaasti. Sekoittele kunnes voi sulaa ja kaikki sekoittuu. Lisää vuokaan sitruunanmehu ja sekoita jälleen. Lisää lopuksi toisiinsa haarukalla vatkatut kananmunat. Sekoittele seosta vesihauteessa kunnes seos paksuuntuu selvästi. Tämä vie noin 20 minuuttia. Ja kyllä, siinä seistään vieressä ja hellitään seosta. Tarkkaile välillä, että vettä on alla olevassa kattilassa riittävästi. Hyvä vinkki on kaataa sinne vedenkeittimellä kuumennettua vettä sekaan, jos näyttää että loppuu kesken kaiken.

Kun seos on paksuuntunut, nosta kulho pöydälle jäähtymään. Purkita sitruunatahna esimerkiksi astianpesukoneessa pestyihin lasipurkkeihin vasta kun seos on jäähtynyt. Kansi päälle ja jääkaappiin.

Tai kyllä tätä täytyy lusikallinen jos toinen napata ensin suoraan suuhunsa. . Sopii täydellisesti esimerkiksi ohuesti voilla sivellyn paahtoleivän päälle tai jogurtin sekaan aamulla. Synkkä marraskuu muuttui yhtäkkiä aurinkoiseksi!

ps. Ja sen herra Gandossin innostaman sitruunapastan löydät Spaghetti al Limone sivulta.