Kanaa, nautaa, lammasta ja possuakin

Pikaruokaa italialaisittain, Saltimbocca

Trastevere, Rooma. Joen toisella puolen.

Tiber-joki, joka halkoo Rooman, on italiaksi Tevere ja tras taas tarkoittaa kutakuinkin toisella puolella ja täältä taiteilijoiden suosimilta, keskiaikaisilta mukulakivikaduilta löytyy Rooma edelleen aidoimmillaan. Täällä Trasteverinot, alueen alkuperäisasukkaat, pingottavat pyykkinarunsa vastapäisen talon ikkunaluukkuihin ja kuivattavat pyykkinsä kapeiden katujen yllä. Täällä musiikki soi haitarista kadunkulmissa ja perheet viettävät aikaansa piazzoilla. Täällä nonnat kävelevät käsikynkkää ja nonnot lyövät korttia kahviloiden terasseilla espresso kupillisen ääressä. Täällä eletään leppoisaa roomalaista elämää. Ja täältä sinä löydät Rooman ihanimmat ravintolat ja terassit, kunhan vain siirryt turistien suosimilta suuremmilta piazzoilta pienemmille sivukujille.

Yhdessä tällaisessa pienessä sivukujan trattoriassa söin ensimmäistä kertaa Saltimboccaa. Tämän roomalaisen pikaruuan nimi tulee italian sanoista saltare (hypätä) ja bocca (suu) – ja kyllä, tämä ruoka kirjaimellisesti hyppää suuhun! Sen verran herkullista tämä on! Kokeile, jos et usko.

Tarvitset Saltimboccaan:

  • vasikan ulkofilettä tai naudan lehtipihvejä
  • parmankinkkua
  • salviaa
  • mustapippuria ja suolaa
  • Marsala viiniä
  • voita

Saltimboccaan tarvitset vasikan ulkofilettä, jotka varovasti nuijitaan nyrkillä ohuemmiksi tai vaihtoehtoisesti ohueksi nuijitut naudan lehtipihvit. Rouhi leikkeleisiin mustapippuria ja vähän suolaa ja laita päälle parmankinkkusiivu. Pinnalle muutama salvialehti. Voit kiinnittää parmankinkun ja salvian lihaan cocktailtikulla paistamisen ajaksi.

Kuumenna paistinpannu, lisää runsaasti voita ja paista fileet ensin salvia ja kinkku puoli alaspäin. Paista kunnes ovat kullanruskeita ja käännä toisinpäin. Fileet ovat todella ohuita, joten ne valmistuvat minuutissa.

Nosta valmiit fileet lautaselle hetkeksi sivuun ja kaada kuumaan paistinpannuun iso loraus Marsala viiniä. Puulastalla pannunpohjaa silittämällä keräät kaikki maut mukaan kastikeeseen. Kiehauta ja lisää pala voita ja nosta fileet takaisin kastikkeeseen.

Ja niin tämä on valmista! Pikaruokaa todellakin.

Tarjoile uunissa paahdettujen perunoiden kanssa. Minulle tämän seuraksi maistuu aina joku ihana Ripasso, joten suosittelen sitäkin lasillisen.