Pastat

Sitruunapasta, eli spaghetti al limone

Gargnanoon, Italian Garda järven länsirannikolla sijaitsevaan pieneen kaupunkiin pääsee ajamalla kauniiden serpentiiniteiden maisemissa. Kaupunki on juuri niin ihana kuin kaikki alueen pienet kaupungit, mutta se mikä tekee tästä paikasta ainutlaatuisen on herra Giuseppe Gandossin vanhojen kivimuurien sisään rakennettu La Limonaia, sitruunapuutarha.


Herra Gandossi on rakentanut puutarhaansa satoja vuosia vanhoja perinteitä kunnioittaen. Hän on valinnut juuri oikeanlaisen rakenteen muureihin ja kivipilareihin. Hän on rakentanut tikkaat, tukipuut, katokset ja aidat. Hän on tehnyt puusta työkalut, jopa naulat niitä vaativiin paikkoihin.
Tässä Limonaiassa sitruunapuut elävät juuri niinkuin niiden kuuluukin elää. Herra Gandossi kastelee niitä kauniin vesijärjestelmänsä avulla ja sijoittaa nuotion kylmien öiden aikaan puiden juurelle lämmittämään.
Kaiken tämän lisäksi herra Gandossi on ihastuttava herrasmies, jonka käsistä syntyy herkulliset sitruunamarmeladit sekä taivaallinen Limoncello.


Sitruunoiden tuoksu on huumaava heti kun astut sisälle puutarhaan. Kymmenet puut notkuvat täydellisen keltaisia sitruunoita, etkä voi olla ihastumatta paikkaan.
Tuon tuoksun huumassa sitruunapasta, olkaa hyvä.

  • 30gr voita
  • 1 sitruunan kuori raastettuna
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • loraus valkoviiniä
  • 2 dl kermaa
  • timjamin tai basilikan lehtiä
  • pari kourallista raastettua parmesania
  • mustapippuria ja suolaa


Laita suolainen vesi kiehumaan ja spaghetti kattilaan.
Ota kasari esiin ja laita sinne voi, kokonaisen sitruunan kuori raastettuna ja puolikkaan sitruunan mehu.
Kiehauta hetki ja lisää valkoviiniä, jos sellaista jääkaapista löytyy, kunnon loraus.
Kiehauta jälleen.
Lisää 2 dl kermaa ja timjamin lehtiä. Voit käyttää myös basilikaa.
Kiehauta nopeasti ja anna poreilla noin 10 minuuttia hiljaisella lämmöllä.
Lisää suuri kourallinen, jopa kaksi parmesan raastetta sekä reipas pyöräytys mustapippuria, sekä vähän suolaa.
Kun spaghetti on al dente, nosta spaghetti pihdeillä ylimääräistä vettä pois valuttaen, kasariin. Sekoita ja raasta pinnalle parmesania ja lisää mustapippuria.
Ja nyt on pakko kaataa lasiin myös ihanaa viileää pinot grigiota.

Spaghetti al Limone ei ole täydellinen pasta raaka-aineiden vähyydestä huolimatta, vaan juuri siksi.