Pastat, Ruokarakkautta

Tulista ja lempeää samalla lautasella

Meillä riidellään harvoin. Ja se ei todellakaan johdu minusta, vaan ihan puhtaasti miehestäni. Minä olen se tulisempi ja kiihdyn nopeasti, hän sensijaan omistaa lehmän hermot, eikä kuulemma edes pidä riitelystä. Meillä käykin helposti niin, että jos tulistun hänelle jostain, niin hän ehdottaa ”mitä jos kävisimme tämän keskustelun ylihuomenna, vaikka kuuden jälkeen, se sopisi minulle paremmin” . Suhteemme alussa olin aivan poissa tolaltani tuollaisesta siirrosta enkä saanut enää sanaa suustani. Nykyään osaan toki tuonkin jo ennakoida.


Pasta con la nduja e burrata eli pastaa nduja makkaralla sekä burrata juustolla.

Tarvitset:

  • oliiviöljyä
  • silputtua basilikaa
  • kaksi ohueksi siivutettua valkosipulin kynttä
  • 40 gr Nduja makkaraa
  • kaksi tölkkiä kuorittuja tomaatteja mehuineen
  • suolaa ja mustapippuria
  • Burrata juustoa
  • ja tietty pastaa
Nduja tulinen, pehmeä salamimakkara


Ota laakea kasari ja lisää pohjalle oliiviöljyä, silputtua basilikaa ja kaksi ohueksi siivutettu valkosipulin kynsi. Lisää kasariin noin 40 grammaa nduja makkaraa. Sekoittele puulusikalla ja pian näet kuinka nduja sulaa öljyyn. Lisää kaksi tölkkiä kuorittuja tomaatteja mehuineen. Anna kiehua lempeästi 30-40 minuuttia, välillä puulusikalla tomaatteja rikkoen, kunnes kastike on keittynyt kasaan. Lisää suolaa ja mustapippuria. Ja niin olet saanut aikaan pehmeän mutta mukavasti tulistuneen kastikkeen.


Keitä pasta hyvin suolatussa vedessä. Italialaiset sanovat, että veden tulee maistua Välimerelle. Tähän kastikkeeseen sopii parhaiten pasta, jossa on karhea pinta, koloja tai kuoppia. Minä käytin Taccole pastaa, joka on neliön muotoinen ja siinä on rikotut reunat. Parhaita ovat muuten ne pastat, jotka on valmistettu pronssimuoteissa (’trafila in bronzo’), ne ovat aina hieman karheita pinnaltaan ja imevät näin tehokkaasti makuja itseensä.


Nosta pastat pihdeillä kattilasta kasarin kuumaan kastikkeeseen. Näin vesi valuu pastasta pois, mutta tuo kuitenkin mukanaan pientä kosteutta. Voit toki siivilöidä pastan lävikössäkin, mutta silloin voi olla hyvä säästää vähän keitinvettä kastikkeen sekaan. Sekoita ja nosta lautasille tarjolle.

Ja nyt tulee se lempeä kohta. Nosta jokaisen annoksen päälle Iso pala kermaista burratta juustoa ja pientä basilika silppua.