Pastat

Ndujapasta, sitruunaa ja mascarponea

Joihinkin pasta-annoksiin sitä vaan jää kertaheitolla koukkuun joten suosittelen, että lopetat tämän lukemisen tähän jos sitä pelkäät. Tämä Ndujaa, sitruunaa ja mascarponea sisältävä lempeän tulinen ja kermainen pasta on nimittäin sellaista pastalempeä että! Ja tämä vielä valmistuu nopeasti, ihan samassa ajassa kun pastasi kiehuu kattilassa suutuntumaltaan täydelliseksi.

Tässä pastassa käytettävä Nduja-tahna on Calabrian lahja ruokamaailmalle. Se on salamityyppinen, pehmeä ja levitettävä tahna, joka valmistetaan porsaan rasvaisimmista osista ja tulisesta pepperoncino chilistä. Sitä myydään Italiassa leikkeletiskillä kilotavarana ja ainakin Casa Italiasta Bulevardilta, Helsingistä sitä on saanut juuri tuossa autenttisessa muodossa.

Nyt vihdoinkin hyvin varusteltujen kauppojen hyllyille on rantautunut runsain mitoin Ndujaa lasipurkissa. Käy siis kysymässä kauppiaaltasi mistä löydät tämän tajunnanräjäyttävän herkullisen tahnan, joka sopii mainiosti niin pastoille kuin pizzoillekin ja jota tarjoillaan joskus tulisesti italialaisissa ravintoloissa leivän päälle levitettynäkin.

Purkeissa myytävä Nduja on hieman miedompaa kuin tuo tuoretiskituote ja purkeissakin maku vaihtelee vähän miedommasta hieman tulisempaan, joten ei auta kuin kokeilla mikä sopii kenellekin tai kuinka paljon sitä annostelee.

Etätyöpäivän lounaspastaan kahdelle tarvitset:

  • pastaa, esimerkiksi pieniä simpukanmallisia Conchiglie rigata pastoja noin 120 gr per ruokailija
  • kaksi isoa kourallista pieniä tomaatteja
  • valkosipulin kynsi hakkeluksena
  • oliiviöljyä
  • iso kukkura ruokalusikallinen Nduja-tahnaa (toki tätä voi säätää maun mukaan)
  • iso kukkura ruokalusikallinen mascarpone juustoa (laita mascarponea ja Ndujaa suunnilleen saman verran)
  • puolikkaan pienen sitruunan kuori ja mehu
  • parmesanjuustoa
  • mustapippuria ja suolaa
  • tuoretta basilikaa

Laita ihan ensiksi pastavesi kiehumaan ja kun se kiehuu suolaa se hyvin. Laita pasta kiehumaan.

Pastan kiehuessa ehdit tehdä kastikkeen.

Ota iso kasari ja kaada pohjalle oliiviöljy, ripaus suolaa ja valkosipulinkynnen hakkelus. Anna valkosipulin pehmetä öljyssä miedolla lämmöllä minuutin verran mutta varo ettei valkosipuli pala. Lisää tomaatit puoliksi leikattuina. Anna niiden pehmetä ihaniksi kunnes ne päästävät nestettä pannuun. Lisää Nduja tahna ja puukauhalla sekoittamalla sulata se tomaattien joukkoon. Lisää mascarpone sekä noin puolikkaan sitruunan kuori sekä mehu. Sekoita ja mausta mustapippurilla.

Nosta al dente pasta suoraan kattilasta reikäkauhalla kastikkeen joukkoon ja sekoita rivakasti.

Aseta tarjolle, pinnalle hieman parmesanraastetta sekä basilikasilppua.

ps. Tässä muuten linkki yhteen toisen Nduja pastaan, Tulista ja lempeää samalla lautasella josta tein tänne pari vuotta sitten ohjeen.