Pastat

Naisenkaatopasta, eli tomaatteja ja vuohenjuustoa

Yksi MuroleKekki -keittiön pastaklassikoista since 2003, on ollut tämä niin herkullinen osaksi uunissa valmistettava vuohenjuustopasta. Pasta, joka on ehkä simppelein valmistaa, yksinkertaisista aineksista nopeasti ja kuitenkin saanut herkullisuudestaan kokeilijoilta sellaisenkin lempinimen kuin naisenkaatopasta, joten kannattaisiko sinunkin kokeilla?

Tarvitset tähän:

  • pieniä tomaatteja, voi olla erikokoisiakin mutta valitse pieniä
  • valkosipulia, muutama kynsi tai jopa kokonainen
  • hyvää oliiviöljyä
  • chiliflakes rouhetta tai muuta sopivaa chilimaustetta
  • mustapippuria
  • suolaa
  • pari ruokalusikallista pinjansiemeniä
  • melko iso möhkäle vuohenjuustoa
  • rucolaa tai basilikaa
  • parmesan raastetta

Kurota kaapistasi jonku uuniin sopiva pata tai vuoka, sellainen jossa on vähän korkeammat reunat. Laita uuni kuumenemaan 250 astetta.

Peitä padan pohja tomaateilla. Näitä voi olla tarpeen mukaan vaikka kuinka paljon tahansa, päällekkäin ja vierekkäin riippuen kuinka isoa porukkaa olet syöttämässä. Sitten ripottele sekaan kuorittuja valkosipulin kynsiä maun mukaan. Tai tee niinkuin minä tänään, että asetat tomaattikeon päälle yhden kokonaisen valkosipulin hattu pois leikattuna lepäämään. Tällä tavoin valkosipulin maku pehmenee ja makeutuu uunissa ja antaa pastallesi aivan erinomaisen maun.

Sitten vaan ronskisti oliiviöljyä päälle, mustapippuria sekä chiliflakes rouhetta. Heitä sekaan myös ne pinjansiemenet.

Kuuma uuni, pata uuniin ja tomaatit kypsymään.

Sillä välin kun kastike valmistuu uunissa, laita iso kattilallinen vettä kiehumaan ja mausta se välimerellisesti suolalla. Minä valitsen tomaattikastikkeen kanssa aina pastalajikkeen, jossa on tarttumapintaa ja joitain käytäviä tai koloja kastikkeelle piiloutua. Tänään meillä on tarjolla Rigatoni pastaa vähän paksummassa koossa. Muistathan keittää pastasi niin, että suutuntuma säilyy.

Kun tomaatit uunissa ovat pehmenneet ja hajonneet, ota pata pois uunista. Jos olet laittanut kokonaisen valkosipulin kyytiin, niin nosta se nyt pois ja pulauta pehmenneet valkosipulin kynnet puulaudalle, muussaa ne haarukalla ja siirrä valkosipulimuussi takaisin tomaattien sekaan ja sekoita kaikki iloisesti sekaisin. Lisää tomaattien joukkoon vuohenjuusto murustettuna peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Raasta myös kourallinen parmesania pinnalle.

Nosta sekaan al dente pasta suoraan kattilasta reikäkauhalla tai atuloilla. En koskaan valuta pastaa siivilässä vaan käytän miltei aina atuloita. Näin pastan mukana tulee kastikkeeseen vähän keitinvettä, joka juuston kanssa sekoittuessaan mehevöittää kastiketta. Sekoita pasta rivakasti kastikkeen joukkoon.

Rouhi pinnalle mustapippuria, raastettua parmesania ja ripottele lopuksi rucolan tai basilikan lehdet.

Sitten nostat vain padan pöytään, parmesanraastetta pieneen astiaan tarjolle, pastaan sopivat kulhot ja haarukat vierelle, kauniit viinilasit ja ehkä pullo Chiantia?