Pastat

Pastasunnuntain Salsiccia pasta

Tulevan viikonlopun viileyksiin sopii mainiosti tämä ihanan mausteinen ja sopivasti vahvan makuinen Salsiccia-pasta. Salsiccia on italialainen ruoka- ja kestomakkara. Makkaran raaka-aineet ja mausteet vaihtelevat sen mukaan missä päin Italiaa makkara on valmistettu. Tämä minun käyttämä fenkolilla maustettu makkara on valmistettu Punavuoressa eli lähiruokaa parhaimmillaan.

Feri`s Sausages valmistaa hienoimpia, makkarapalkintoja voittaneita raakamakkaroitaan käsityönä unkarilaisella makkarantekotaidolla pienessä makkaratehtaassaan. Kun poikkeat kauppaan voit saada ne suoraan valmistuspöydältä tai pakastealtaasta. Minä nappasin viimeksi molempia. Toiset varuiksi omaan pakkaseen ja toiset tähän täydelliseen makkarapastaan.

Mikäli Punavuori ei ole naapurissasi, niin lähikaupastasi voit löytää hyvän korvikkeen. Esimerkiksi HK:n Livornon Luigi sopii erinomaisesti tähän pastaan.

Tähän Salsiccia-pastaan tarvitset:

  • Pastaa, tässä Setaron Conchiglie suuret simpukkapastat, toki muutkin reilun kokoiset pastat käy
  • oliiviöljyä
  • noin 300-400 gr italialaista makkaraa
  • Iso ruokalusikallinen nduja tahnaa, tämän voit jättää poiskin jos haluat vähemmän tulisuutta
  • 1 shalottisipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • muutama teelusikallinen sekä kuivattua oreganoa ja kuivattua timjamia
  • kunnon rouhaisut chiliflakes maustetta
  • basilikanlehtiä
  • pikku purkki tomaattipyrettä
  • kaksi purkkia kuorittuja tomaatteja, minulla oli Marzanon kirsikkatomaatteja kuorineen
  • suolaa ja mustapippuria
  • lehtikaalia
  • sitruunan kuorta
  • 3 rkl sitruunan mehua
  • ricottajuustoa

Ja määrät ei tässä(kään) pastassa ole ihan just silleen. Tee kuten itsestä tuntuu ja mitä makuja tykkäät korostaa. Ja tietty kuinka suurelle porukalle oletkaan tekemässä.

Laita ensin pastavesi kiehumaan ja kun se niin tekee suolaa se hyvin.

Revi lehtikaalin lehdet lehtiruotista irti ja revi ne hieman pienemmiksi. Kuumenna pieni paistinpannu, lorauta siihen oliiviöljyä ja paista lehtikaalin lehtiä siinä muutama minuutti. Voit halutessasi lisätä öljyyn myös yhden kuoritun valkosipulinkynnen makua antamaan. Nosta lehdet talouspaperille valumaan.

Valmista päälle lusikoitava sitruunaöljy. Laita pieneen tarjoilukulhoon desin verran oliiviöljyä, sitruunankuori oikein hienoksi raastettuna, ne 3 ruokalusikallista sitruunanmehua, ripaus suolaa ja pieni kasa ihan pieneksi siivutettuja basilikan lehtiä. Sekoittele kunnolla sekaisin ja siirrä sivuun odottamaan pastan valmistumista.

Laita pasta kiehuvaan veteen kypsymään purutuntumaltaan erinomaiseksi.

Ota esiin pastakasari. Kuumenna siinä pari ruokalusikallista oliiviöljyä. Puristele makkarat suolestaan pannulle ja paista lihaa noin 5-6 minuuttia kunnes se ruskistuu kevyesti. Lisää pannuun pieneksi pilkottu salottisipuli, pari puristettua tai raastettua valkosipulinkynttä, oreganoa, timjamia ja chiliflakes maustetta makusi mukaan, mutta kumminkin ihan reippaasti. Paistele keskilämmöllä kunnes sipuli hieman karamelisoituu. Lisää tomaattipyre ja anna maustua. Murskaa kuoritut tomaatit sormin kulhoon ja lisää ne kastikeeseen. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja anna kiehua noin 10-15 minuuttia. Kastike paksuuntuu kun sitä keittelee.

Kun pastasi on al dente, nosta ne reikäkauhalla liiat vedet pois valuttaen kastikkeen joukkoon. Keitinvettä saa ja pitää tulla mukana, mutta ei toki liikaa. Sekoita pasta kunnolla kastikkeen joukkoon. Jos kastike vaikuttaa liian paksulta voit lisätä pastan keitinvettä.

Sitten vaan kasari pöytään ja syömään. Nosta tarjolle myös lusikalla sekoitettua ricottajuustoa, paistetut lehtikaalit ja sitruunabasilika-öljy. Näitä kaikkia kun asettelee lautaselleen pastasta tulee täydellinen. Ricottaa saa olla oikein kukkurallinen ruokalusikallinen! Ricotan tilalla voi tarjota toki myös parmesania tai vaikkapa pala pehmeää burrata juustoa.

Tämä pasta lämmittää ja lohduttaa, joten ihaninta viikonlopun odotusta sinulle <3