Kakut, tortut ja jälkkärit

Sitruuna-mascarpone keksit

Maaliskuu ja kevät. Kaikki Ceet ja Deet ovat talven jäljiltä ihan lopussa. Kroppa huutaa auringon perään ja pieni pilkahduskin siitä vaatii ulos ja katseen taivaalle. Sitruunat, appelsiinit ja greipit valikoituvat ostoskoriin, puristuvat mehuiksi, leikkaantuvat lohkoiksi ja tunkeutuvat keittiössäni miltein jokaiseen annokseen, johon vaan saan ne sopimaan.

Jopa sitruunakakkuja on tullut leivottua useita, vaikka pieneen hyvään riittäisi hyvin keksi. Jos olet kaltaiseni ja addiktoitunut vakavasti sitruksiin, niin tässä olisi sitruunaisiin mascarpone kekseihin resepti.

Tarvitset nämä, kaikki huoneenlämpöisinä ja vempaimeksi riittää taipuisa lasta:

  • reilut 200 gr Mascarpone juustoa, minulla oli tarkalleen 230 gr, joten laitoin kaikki
  • 2 sitruunan raastettu kuori ja mehu
  • 3 dl sokeria
  • 50 gr voita
  • vanilijauutetta
  • 2 kananmunaa
  • 4 dl jauhoja
  • 1.5 tl ruokasoodaa
  • tomusokeria

Laita uuni lämpimään 170 asteeseen.

Ota kulho ja sekoita siinä taipuisalla lastalla mascarpone, 2 sitruunan ohueksi raastettu kuori, sokeri ja voi sekaisin tasaiseksi tahnaksi.

Lisää kahden sitruunan mehu ja vanilijauute sekä kaksi kananmunaa ja sekoita lastalla hyvin sekaisin.

Sekoita jauhoihin ruokasooda ja lisää nämä taikinaan pienissä erissä kerrallaan hyvin sekoittaen. Älä kuitenkaan sekoita liian pitkään, ihan vaan niin, että menevät sekaisin.

Tee taikinasta samankokoisia kekoja leivinpaperilla vuoratulle pellille (esimerkiksi lusikan tai jäätelökauhan avulla) ja laita pelti jääkaappiin tunniksi pariksi kylmenemään.

Laita tomusokeria lautaselle. Pyöritä keoista pieniä palloja tomusokerin avulla pyörittäen. Laita tomusokerikuorutteiset pallot leivinpaperilla varustetulle pellille kauas toisistaan, itseasiassa kauemmaksi kuin tuossa kuvassa. Paista uunissa noin 14-15 minuuttia, kunnes kauniin ruskeita.

Anna jäähtyä.

Tästä taikinasta tulee ainakin parikymmentä keksiä. Voit tehdä puolikkaan taikinan jos haluat herkutella maltillisemmin.