Juustot, salaatit

Vuohenjuustoa ja rucolaa sekä täydellinen vinaigrette

Paras salaatti on yksinkertainen. Kulhollinen lempivihreää, laadukas oliiviöljy, hieman suolaa ja mustapippuria sekä muutama siivu parmesanjuustoa. Mutta joskus, joidenkin ruokalajien yhteydessä salaattiin kaipaa vähän happoa. Niinkuin vaikkapa vuohenjuuston seuraksi.

Tämä yksinkertaisuuden ylistys salaatiksi on myös suosikkini. Kasataan lautaselle vain suuri keko rucolasalaattia vinaigretteen kiedottuna ja päälle asetellaan just täydellisesti paistettu vuohenjuustokiekko. Yhdistelmä on just mun mieleen.

Täydelliseksi vuohenjuusto paistetaan yksinkertaisella ohjeella. Ensinnäkin vuohenjuustokiekko tulee pitää jääkaapissa ihan vihoviimeiseen sekuntiin saakka. Sitä ennen tehdään vinaigrette ja salaattipeti valmiiksi, kuumennetaan paistinpannu ja sulatetaan siinä ruokalusikallinen tai kaksi voita niin, että voi alkaa vaahtoamaan. Vasta sitten käyt pikaisesti jääkaapilla ja nostat kylmän kiekon voihin paistumaan. Ja nyt et sitten koske siihen kiekkoon vähääkään, vaan annat kiekon paistua rauhassa paikoillaan kunnes näet tai arvelet, että sen alapinta on karamelisoitunut. Kurkkaa varovasti, että näin on käynyt ja vasta sitten käännät vuohenjuuston toisinpäin ja jatkat paistamista. Kun vuohenjuusto on paistunut kauniin ruskeaksi nosta se salaattipedin päälle ja tarjoile.

Erinomaiseen vinaigretteen tarvitset:

  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl omenaviinietikkaa
  • 2 rkl Dijon-sinappia
  • 2 rkl juoksevaa hunajaa
  • mustapippuria ja suolaa

Laita kaikki kannelliseen lasipurkkiin ja ravista raivokkaasti sekaisin. Kastike paksunee ja muuttuu kauniin kellertäväksi. Kastike on valmis. Tätä voit tehdä suuremmankin satsin kerralla, sillä loppu säilyy seuraavaan kertaan jääkaapissa.

Sekoita kastike ja salaatinlehdet kulhossa ja nosta salaattikeko vasta sitten itse tarjoilulautaselle.