Kakut, tortut ja jälkkärit

Omenahyve

Kun on tottunut tekemään ruokaa laumalle, varsinkin mieslaumalle, oli aluksi vaikeaa muistaa , että tekee vain kahdelle. Pojat ovat niin saman ikäisiä, että muuttivat omilleen miltei kertarytinällä eikä aikaa annoskokojen pikkuhiljaa pienenemiseen ollut. Salaattikulhot, kattilat, padat ovat suuria ja niihin mahtuu paljon kaikkea. Onneksi ne saadaan kuitenkin käyttöön , kun istumme yhdessä sunnuntailounaalla, ison pöydän äärellä. Joskus voi kuitenkin olla tarve ihan pienelle nautinnolle, vaikkapa pikku omenahyveelle. Silloin sen voi tehdä pikkuiseen kakkuvuokaan, ihan vaan kahdelle.

Omenahyveeseen tarvitset murotaikinapohjan. Isoon vuokaan se olisi 125 gr voita ja desi sokeria vaahdoksi, Sekoita joukkoon yksi kananamuna ja lisää sitten pienemmissä erissä jauhosekoitus, jossa on 3.5 desiä jauhoja, 1 tl leivinjauhoa ja vähän vaniliinisokeria. Levitä taikina vähän voidellun vuuan pohjalle ja pikkaisen reunoille ( minä laitoin irtopohjavuokaan myös leivinpaperin pohjalle). Paista 200 asteisessa uunissa 10 minuuttia kunnes pohja saa vähän väriä.
Keitä tilkassa vettä pieniksi kuutioiksi pilkottuja omenia, jotka maustetaan ruokosokerillä ja kanelilla ja sitruunanmehulla. Siivilöi pehmenneet omenat ja kaada ne keoksi vähän jäähtyneelle piirakkapohjalle. Päälle italialaista marenkia tottakai! Teenpäs siitä ihan oman ohjeen, on nimittäin mun mielestä marenkien aatelia.