Kakut, tortut ja jälkkärit, Vinkit

Italialainen marenki

Marenkeja on monia niinkuin on niiden rakastajia. Minä annan ääneni italialaiselle marengille (yllätys). Ranskalainen marenki on se yksinkertainen, jossa valkuaiset ja sokeri vaahdotetaan ja voilà. Ranskalainen marenki on siis raakaa, kunnes se uunissa kypsennetään. Siitä syntyy yleensä kuivia ja lohkeilevan kevyitä pikkumarenkeja. Sveitsiläinen taas tehdään vesihauteessa ja kypsyy valmistuessaan.


Italialainen, se ihanin, marenki syntyy näistä

  • 2.5 dl sokera
  • 1 dl vettä
  • 3 vaahdotettua kananmunan valkuaista

laita sokeri kiehumaan veden kanssa. Anna kiehua kunnes lämpö nousee 120 asteeseen (tämä kestää noin 8 minuuttia). Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää sokeriliemi vaahtoon kokoajan vatkaten ohuena tasaisena norona. Vatkaa vielä kunnes tuntuu, että seos on paksua. Sen jälkeen vatkaa pienellä teholla kunnes marenki on jäähtynyt. Sen tunnistat kun teet marengin teräskulhossa ja kulho viilenee. Pronto!

Sitten voitkin lusikoida marengin pursotuspussiin tai levittää suoraan lusikalla esimerkiksi piirakan päälle. Minä ruskistan pinnan kaasupolttimella, tohottimella. Onnistuu myös uunissa grillivastuksen alla muutamassa sekunnissa.

Vinkki: Marenki säilyy hyvin vaikka huomiseen jääkaapissa tuossa hyvin suljetussa pursotinpussissa.