Kakut, tortut ja jälkkärit

Limoncello kakku

Wolt ja herra Kekki ovat olleet pelastajani viime viikkoina. He ovat pitäneet huolta lounaista ja päivällisistä tarjoamalla kaikki ateriat eteeni. En ole koronavoipuneena avannut uunia enkä koskenut yhteenkään keittiöhärveleistäni viikkoihin, sillä mikään ei ole kiinnostanut, tuoksunut eikä maistunut yhtikäs miltään. En tiedä puhutaanko koronan mieleen vaikuttavista oireista juurikaan, mutta minun mieleeni ja ajatuksiin tuo tauti vaikutti todella vahvasti. Väsymys oli aivan järjetön ja suru puristi kurkussa, vaikka kaikki oli kuitenkin tautia lukuunottamatta oikein hyvin. Kovin on kummallinen tauti.

Onneksi tänään keittiöni tuoksuu ja houkuttelee. Kulhon kauniin keltaiset, mehukkaat sitruunat sekä eilisen illallisen palanpainikkeeksi avattu Limoncello pullo varsinkin. Nyt on siis aika ottaa kulhot, kipot ja vatkaimet kaapeista, kääntää uunin lämpö 180 asteelle ja kaataa taikinaan reipas loraus Limoncelloa!

Tämä kakku muuten tuoksuu ihanalle ja on koostumukseltaan pehmeän kuohkea sillä tämä tehdään mantelijauhoista. Mutta ei tämä toki mikään kevytkakku ole sen takaavat kuitenkin voi sekä sokeri.

Jos piristystä laillani kaipaat niin kaiva esiin:

  • 120 gr huoneenlämpöistä voita
  • 100 g ja 100 g hienoa sokeria
  • 1 tl vanilijauutetta
  • yhden sitruunan kuori raastettuna hennolla terällä
  • 4 kananmunaa
  • 240 gr mantelijauhoja
  • 300 gr ricottajuustoa
  • 4 rkl Limoncelloa
  • mantelilastuja
  • tomusokeria

Ihan ensiksi se huoneenlämpöinen voi. En tietenkään ottanut sitä ajoissa esiin, joten raastoin voin pikaisesti( vinkki pikapehmennykseen täältä Huoneenlämpöinen voi)

Laita uuni kuumenemaan siis 180 asteiseksi.

Ota vatkain esiin ja vatkaa kulhossa 100 gr hienoa sokeria ja sitruunan kuoriraaste sekaisin. Lisää huoneenlämpöinen voi sekä vanilijauute ja vatkaa kaikki sekaisin pehmeän kermaiseksi. Lisää kananmunat keltuainen kerrallaan vatkaamalla se huolellisesti taikinaan ennen seuraavan lisäämistä. Lisää jauhot ja vatkaa edelleen sekaisin.

Lisää ricottajuusto ja Limoncello ja käännä ne lusikalla tai lastalla taikinan joukkoon tasaiseksi.
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi noin minuutin ajan ja lisää sitten joukkoon samalla vatkaten loput sokerista, eli 100 gr ja vatkaa kunnes vaahto on puhtaan valkoista ja siihen muodostuu kauniita huippuja kun nostelet vatkainta vaahdossa. Kääntele valkuaisvaahto taikinaan osissa. Lisää ensin noin 1/3 vaahdosta, kääntele se tasaisesti taikinaan ja sitten lisää seuraava 1/3 ja sitten loput.

Päällystä pyöreä irtopohjavuoka leivinpaperilla. Parhaiten leivinpaperin saa pysymään vuoan reunoilla voitelemalla ne kevyesti oliiviöljyllä tai voilla.

Levitä taikina vuokaan tasaisesti ja päällystä sen pinta mantelilastuilla. Laita vuoka uuniin noin 30-40 minuuttia, kunnes tikulla testaten huomaan kakun olevan kypsä. Anna kakun jäähtyä vuoassa ja avaa se vasta jäähtyneenä.

Siivilöi pinnalle tomusokeria ja nauti. On oikein, oikein piristävää.