Salaatit

Lehtikaalisalaatti

Jos sinä väität ettet pidä lehtikaalista niin minä väitän, että tämän jälkeen sinä rakastat sitä. Tämä hetkessä valmistuva sitruunaisen raikas, krutongeilla rapsakoitu ja parmesanilla hellitty salatti saa sinut metsästämään tuoretta lehtikaalia vaikka varkain. Ja parhaimmillaan tämä salaatti jostain syystä on illallisen loppuvaiheessa suoraan kulhosta lusikalla syötynä!

Tälle illalle ystäväni Päivi lahjoitti minulle upeimmat omalta kasvimaaltaan. Ja kaikki nämä minä pilkoin ja hellästi hieroin kulholliseen, josta kaksi taisteli loppuun saakka.

Tarvitset tähän salaattiin:

  • tuoretta, kaunista lehtikaalia ainakin viisi kookasta vartta
  • yhden pienen sitruunan mehu, noin 3 rkl
  • leipää, josta voit valmistaa krutongeja tai pussillinen valmiita sellaisia
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • juoksevaa hunajaa yksi puristus
  • mustapippuria ja suolaa
  • valkosipulinkynnen raastettuna tai puristettuna
  • parmesania

Käsittele ensin salaatti. Voit ensin pestä isot lehdet ja kuivata ne huolellisesti. Käännä lehti pitkittäin puoliksi ja leikkaa paksu ruoti lehden keskeltä pois. Revi lehtiä leikkuulaudalle poistaen samalla kovempia pikkuruoteja pois.PIlko lehdet terävällä veitsellä pieneksi hakkelukseksi ja laita isoon kulhoon.

Tee kastike. Ota pieni kannellinen lasipurkki ja laita sinne oliiviöljy, sitruunanmehu, mustapippuri, suola, puristus juoksevaa hunajaa ja valkosipulinkynsi raastettuna tai puristettuna ( maun mukaan myös vähemmän). Laita kansi kiinni ja ravistele kastike sekaisin niin, että se emulsioituu paksummaksi.

Ja sitten tarjotaan lehtikaalille pieni spahetki. Lisää noin teelusikallinen kastiketta lehtikaalihakkeluksen päälle ja aloita lehtikaalin hieronta kaksin käsin. Hiero kastiketta huolellisesti lehtiin, joka puolelle kaikkialle. Lehtikaali rakastaa hierontaa ja pian näet kuinka se muuttuu pehmeämmäksi ja entistä vihreämmäksi, jopa silkkimäiseksi.

Paista krutongit. Minulla oli pari palaa paahtoleipää, jotka eivät olleet riittävän kuivia. Laitoin ne ensiksi paahtimeen ja annoin levähtää hetken. Sitten leikkasin ne pieniksi paloiksi ja paistoin paistinpannulla oliiviöljyssä rapeiksi. Taisin pikkaisen rouhaista chiliflakesia öljyyn.

Leikkaa parmesanista kuorimaveitsellä siivuja. Laita siivut päällekkäin ja leikkaa terävällä veitsellä niistä ensin ohuita suikaleita ja sitten suikaleista pieniä hippusia.

Asettele lehtikaali tarjoilukulhoon ja lisää parmesan hiput sekä croutonsit. Sekoita. Lisää päälle valmistamaasi salaatinkastiketta maun mukaan. Sekoita. Ripottele pinnalle vielä hieman parmesania.

Ja sitten vaan nautit. Ja kuten sanottu tästä taistelette viimeiseen hippuseen asti.