Contorni, lisukkeet, Juustot, Reseptit

Kultaiseksi friteerattu burrata

Istahdan altaan portaille ja lasken varpaani veteen. Päivä on todella kuuma, mutta onneksi mereltä tuoksuva tuuli pehmentää lämpöä iholla. Ihmettelen ääneen edessäni avautuvaa maisemaa. Sitä kuinka taivas tavoittaa meren aivan altaan pinnalla. Ja sitä kun käännän vain pienesti katsettani oikeaan niin näen kuinka meri edessäni avautuu aavana kauas horisonttiin. Ja vasemmalla jyrkän rinteen alapuolella lahtea jonka rannoille on rakentunut saaren kuvankaunis kylä. Ja kaikkia pieniä purjeveneitä, suuria valkoisia jahteja ja muutamaa onnekasta surffilaudalla. Ja tätä allasta, terassia ja taloa, jotka on taidokkaasti istutettu vuoren rinteelle kuin roikkumaan kaiken sen yläpuolelle.

Olen vihdoinkin matkalla. Välimerellä, jossa taivas on sinisempi kuin muistinkaan, ne muutamat vahingossa taivaalle asettuneet pilvet puhtaan valkoisia ja kaiken keskellä kultainen aurinko paistaa epäröimättä päivästä toiseen.

Picture perfect, no filter needed. Kaikki on vaan niin täydellistä.

Tänään näitä kuvia puhelimestani selatessa päädyin aurinkoisissa ja välimerellisissä tunnelmissa tekemään iltapalaksi kullankeltaisen burratan paahdetun paprikakastikkeen keskelle. Kullankeltaiseksi juusto muuttuu kun sen friteeraa. Ja samalla – ymmärrät varmasti- niin syntisen herkulliseksi.

Friteerattuun burrattaan tarvitsette:

  • ihanaa ilmavaa burrata juustoa
  • pari ruokalusikallista vehnäjauhoja
  • yhden kananmunan
  • keon pankojauhoja
  • Ravioleja ja paahdettua paprikaa vodkalla ohjeen mukaan tehdyn kastikkeen (tähän sopisi myös mainiosti hyvä tomaattikastike!)
  • tuoretta basilikaa
  • sormisuolaa
  • hyvää maalaisleipää

Valmista ensin burratajuusto.

Laita kaksi ruokalusikallista vehnäjauhoja lautaselle ja toiselle lautaselle keko pankojauhoja. Vatkaa yksi kananmuna haarukalla kolmanteen, syvempään lautaseen. Pyöritä burrata juusto ensin jauhoissa. Sitten kastele se kauttaaltaan kananmunassa ja sen jälkeen pyöritä se jokapuolelta panko-jauhoissa. Kastele burrata vielä uudelleen kananmunassa ja pyörittele jälleen panko-jauhoissa eli leivitä tuplasti. Nosta leivitetty (tai leivitetyt jos teet useamman) burratat leivinpaperilla päällystetylle lautaselle ja laita noin 10-15 minuutiksi pakkaseen.

Tee sitten paahdetuista paprikoista kastike valmiiksi valurauta pannuun. Jos olet paahtanut ja soseuttanut paprikat jo vaikka päivää kaksi sitten niin olet pikaisesti valmis. Voit myös ostaa paahdettuja paprikoita valmiina lasipurkeissa.

Kaada sitten rypsiöljyä muutaman sentin verran korkealaitaiseen paistinpannuun. Käytän mielellään rypsiöljyä friteeraukseen sen miedon maun vuoksi. Anna öljyn kuumeta oikein kuumaksi. Voit tehdä leipämuru testin varmistaaksesi riittävän kuumuuden. Tiputa pieni pala vehnäleipää öljyyn ja katso, että se lähtee heti tirisemään. Jos näin käy, on öljy riittävän kuumaa.

Nosta juuri pakastimesta napattu burrata öljyyn paistumaan. Pyörittele esimerkiksi kahdella lastalla burrataa öljyssä niin, että saat siihen kauniin kultaisen pinnan joka puolelle. Kun juusto on friteerattu nosta se talouspaperin päälle hetkeksi.

Tarkista, että kastikkeesi on kuumaa. Nosta burrata kastikkeen keskelle ja koriste pinta pienillä basilikanlehdillä. Ripottele pinnalle hieman sormisuolaa.

Nauti oikein maukkaan maalaisleivän avulla suoraan pannusta ja takaan, että olosi on taivaallinen!

Syntinen mutta taivaallinen.