Pastat

Ravioleja ja parsaa sitruunavoissa sekä reilusti köyhän miehen parmesania

Rakastan erilaisia vihanneksia, kuten munakoisoja, kesäkurpitsoja, tomaatteja ja parsoja. Minulla on usein tapana ostella näitä ihanuuksia ilman sen kummempia ajatuksia niiden suhteen. Usein ne päätyvät lounaslautaselle pienen paistamisen tai paahtamisen kautta, mutta joskus niiden viimeiset hetket koittavat minullekin aivan yllättäin.

Tänään jääkaappini tarjoili jo hieman nahistuneita pikku parsoja. Ja koska päivä oli muutenkin sateinen eikä kaupassa käynti houkutellut, päätin tehdä illallisen niistä sekä muista jääkaapin hyllyille jääneistä aineksista. Ja kyllähän sieltä löytyikin yhtä sun toista.

Ensin nostin jääkaapista työtasolle lempiaineksiani. Parsanipun, viikonlopusta yli jääneet ricotta-yrtti raviolit, palan voita, parmesanjuusto kannikan sekä valkoviinipullon pohjat. Lisäksi nappasin yhden sitruunan, valkosipulin kynnen, oksan pikku basilikaa ja oliiviöljyä sekä mustapippuria ja chiliflakes rouhetta. Lisäksi otin pakkasesta sinne unohtuneita Gateau Grand Blanc leipäsiivuja. Minulla on tapana pakastaa ylimääräisiä leipäsiivuja pahanpäivän varalle pikku pusseissa ja nyt niille tuli hyvää käyttöä.

Ensin tein nimittäin pangrattaton eli köyhän miehen parmesanin, joksi tätä Italiassa kutsutaan. Laitoin leipäsiivut monitoimikoneeseen ja jauhoin ne rouheaksi. Kuumensin paistinpannun ja kaadoin siihen hyvän lorauksen oliiviöljyä, jossa paistoin tuon leipämurun, yhden valkosipulin kynnen raastettuna sekä kasan pientä basilikasilppua kullanruskeaksi. Lopuksi sekoitin seokseen vielä muutaman ruokalusikallisen hennoksi raastettua parmesanjuustoa. Sitten nostin pangrattaton leivinpaperille jäähtymään. Tätä muuten kannattaa tehdä aina vähän runsaammin, sillä se säilyy ihan mainiosti lasipurkissa myöhempääkin käyttöä varten.

Ravioleja varten laitoin veden kiehumaan ja suolasin sen hyvin.

Sitten otin pastakasarini ja kaadoin pohjalle hyvää oliiviöljyä. Leikkasin parsoista huonot varret pois ja kuullotin parsanuppuja noin 3-4 minuuttia. Sen jälkeen lisäsin kasariin noin kolme ruokalusikallista voita, puolikkaan sitruunan kuoren raastettuna ja chilirouhetta. Kuullottelin kunnes voi hieman ruskistui ja lisäsin pannuun ison lorauksen valkoviiniä sekä puolikkaan sitruunan mehun. Sitten annoin tämän kastikkeen maustua matalalla lämmöllä ja laitoin raviolit kiehuvaan veteen kypsymään muutamaksi minuutiksi.

Kun raviolit olivat valmiita nostin ne reikäkauhalla kastikkeeseen ja sekoitin kaiken ihanasti sekaisin. Pinnalle lisäsin mustapippuria sekä tuota ihaninta pangrattatoa.

Herkullista!

Tähän siis tarvitset:

 • Ravioleja tai kyllä tortellinitkin käy
 • pikku parsanipun
 • valkosipulinkynnen
 • kuivahtanutta vaaleaa leipää tai leipää pakkasesta
 • oliiviöljyä
 • basilikasilppua
 • parmesanraastetta
 • valkoviiniä
 • voita
 • puolikkaan sitruunan
 • mustapippuria ja chiliflakes rouhetta