Kasvikset, Pastat, Peruna

Gnoccheja ja vihreää parsaa Cinque Terren tunnelmissa

Italialle sykkivä sydämeni asuu Santa Margheritassa, tuossa pienessä kaupungissa Italian Rivieralla, jonne ihaninta on matkustaa junalla suoraan Milanosta junasta riippuen kolmen tai neljän tunnin matka. Matka taittuu ikkunoista avautuvaa maisemaa ihaillen, varsinkin kun päästään Genovaan ja matkataan pitkin rannikkoa.

Santa Margherita kesiemme kohokohta oli välillä hypätä uudelleen junaan ja lähteä seikkailemaan pitkin Rivieraa. Yksi upeimmista kohteista, jonne junalla pääsee, on tietenkin Cinque Terre ja sen toinen toistaan upeimmat kylät Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola ja Riomaggiore. Kylät ovat alunperin olleet kalastajakyliä, jotka on rakennettu korkeiden vuorien rinteille, eikä niihin päässyt kuin meriteitse. Autolla tänne ei ole vieläkään mitään asiaa, mutta kylien läpi kulkee ihana vaellusreitti, jota suosittelen ehdottomasti jos haluat patikoida ja pakahtua jokaisen kylän ja maisemien kauneudesta. Ja jos sinulle käy niin onnekkaasti, että pääset kulkemaan reitin Manarolasta Riomaggioreen tai toisinpäin ,Via dell’Amoren eli rakkauden tien, niin tee se ehdottomasti. Se on nimittäin valitettavan usein suljettu maavyörymien vuoksi mutta on erittäin kaunis rantareitti. Vaellusreitti muuten kannattaa mielestäni aina aloittaa eteläisimmästä kylästä, RioMaggioresta.

Via dell’Amore Riomaggiore

Riomaggiore lepää jylhän vuoren rinteellä ja sen värikkäät talot ovat rakentuneet rinteeseen kuin auditorioon toinen toisensa päälle. Kylän keskellä kulkee pääkatu, jonka varrella on pikku puoteja ja ravintoloita. Aivan meren rannasta löytyy pieni satamapoukama, jonka reunoilla on mielestäni ne ihanimmat ravintolat. Siellä voi istahtaa auringon lämmittämälle terassille, tilata lasillisen pinot grigiota ja nauttia auringonlaskusta illallisen valmistumista odotellessa. Siellä erään kerran nautin ihanan Gnocchi alla Genovesen ja niihin tunnelmiin palatessani teinkin tällaisen kesäisen gnocchi ihanuuden parsalla.

Gnocchi on jo sanana ihana! Gnocchit ovat pieniä, suloisia taikinapalleroita, jotka ovat kevyitä ja ilmavia, varsinkin jos vertaa pastaan. Italiassa valmistetaan gnoccheja joskus bataatista tai jopa punajuuresta mutta minä rakastan kun ne valmistetaan perinteisesti perunasta! Italiassa gnocchit syödään usein antipaston jälkeen omana ruokalajinaan,  primi piattona, pastan tai risoton sijaan. Minulle ne sopivat pääruuaksi, kuten ne pasta ja risottokin.

Pieniä gnoccheja ja parsaa sitruunalla

Perunalunta

Tarvitset itsetehtyihin gnocceihin seuraavat ainekset, mutta jos haluat välttää tämän olen italialainen nonna -vaiheen, voit ostaa gnoccheja myös valmiina kaupan tuorepastahyllyltä. Ne ovat hyviä mutta itsetehdyt ihania 😉

  • n. 500 gr Rosamunda perunoita eli kolmisen perunaa
  • 1 keltuainen
  • 1,5 dl jauhoja
  • 1/2 tl suolaa ja ripaus mustapippuria
  • Huom! Yhtä keskikokoista perunaa kohden aina noin puolidesiä jauhoja. Ja varaa pääruuaksi yksi keskikokoinen peruna per illallistaja.

Keitä perunat kuorineen. Kuori estää perunoita vettymästä liikaa. Anna jäähtyä ja kuori. Soseuta perunat. Paras ja ilmavin tulos tulee jos sinulta löytyy perunapuristin, jolla voit puristaa perunat ”lumeksi”. Jos sitä ei ole, niin riko perunat vaikkapa perunasurvimella. Jos perunat tässä vaiheessa vaikuttavat vetisiltä, anna niiden malttaa pieni hetki vaikkapa puhtaan keittiöpyyhkeen päällä.

Gnocchitaikina

Tee perunalumesta kasa puulaudalle ja muotoile kasan keskelle kolo. Peitä perunarengas jauhoilla ja mausta niiden pinta suolalla ja mustapippurilla. Riko koloon kananmuna. Sekoita kanamuna haarukalla rikki ja siirrä perunarenkaasta aina pieni määrä kerrallaan perunaa ja jauhoja kananmunaan. Jatka kunnes tarvitset haarukan sijaan kätesi ja muotoile kaikesta taikina. Älä käsittele taikinaa liikaa, äläkä ainakaan turhaan lisää jauhoja ettei gnoccheista tule liian painavia ja tiukkoja. Kun taikina on valmis, jaa se veitsellä kahdeksaan osaan ja pyöritä jokaisesta osasta pitkä kapea pötkö. Leikkaa pötkö pieniksi, noin parin sentin paloiksi. Tee haarukan piikkejä apuna käyttäen palojen pintaan pienet urat, jotta maut ja paistaminen tarttuisi gnoccheihin paremmin. Ja näyttävät paremmilta.

Sitten laitat gnocchit kiehumaan suolattuun veteen. Kun gnocchit nousevat pintaan, ne ovat valmiit, joka tapahtuu ihan minuuteissa. Nyt voit nostaa gnocchit lävikkökauhalla vaikkapa leivinpaperille. Ja sitten vain otat aplodit itseltäsi vastaan!

Tehdään sitten varsinainen annos, johon tarvitset:

  • Ne gnocchit, itsetehdyt tai ostetut sopiva määrä syöjää kohden
  • Parsaa sopiva määrä syöjää kohden
  • yksi sitruuna, sen kuorta ja mehua
  • basilikaa
  • suolaa ja mustapippuria
  • hienoa parmesanraastetta

Katkaise vihreän parsan puinen tyvi pois ja leikkaa parsanvarret pieniksi kiekoiksi. Jätä nuppu kokonaiseksi.

Paistettua parsaa

Laita paistinpannu kuumenemaan ja lisää voita ja sekä vähän oliiviöljyä. Paista parsanpaloja ja nuppuja kunnes ne pehmenevät sopivasti. Mausta niitä suolalla ja mustapippurilla. Nosta ne sivuun lautaselle odottamaan. Lisää pannuun gnocchit ja paista kauniin ruskeiksi, lisää voita jos tarvitsevat. Kun gnocchit ovat kauniin ruskeita, nosta parsat takaisin pannuun. Mausta suolalla ja mustapippurilla, muutamalla raapaisulla raastettua sitruunankuorta, puristuksella sitruunaa sekä raasta pinnalle parmesanraastetta ja ihan lopuksi basilikasilppua.

Tein tänään, kun mies viettää piknikiä Kaivopuistossa, itselleni pikku paistinpannuun oman annoksen, joten ihanaa ruokahalua minulle!