Kasvikset, Pastat

Villiparsaa all’ Alfredo

Viime vuosituhannen alussa Roomassa, signora Ines odotti ensimmäistä lastaan ja voi kovin heikosti. Hänen huolestunut miehensä Alfredo di Lelio, joka piti ravintolaa Via della Scrofalla, ryhtyi päivittäin valmistamaan vaimolleen ravitsevaa ruokaa, pasta in bianco, valkoista pastaa. Inez rakastui pastaan ja voimistui. Eikä ihme, onhan annos yksinkertaisesti vain pastaa, parmesania ja voita. Näin kuuleman mukaan syntyi kuuluisa Fettuccine all’Alfredo pasta-annos, jota edelleen tarjotaan Roomassa Il Vero Alfredo ravintolassa.

Ja se olkoon myös meidän illallinen tänään. Minä lisäsin tosin kastikkeeseen hieman kermaa, jotta sain siitä hieman kosteampaa, sillä halusin tarjota sen yhteydessä jotain aivan järjettömän ihanaa, nimittäin

Villiparsaa

Villiparsa on parsalajike, joka nimensä mukaisesti kasvaa villinä. Se on ohutta, kauniin vaalean vihreää ja siinä on ihastuttavan kauniit nuput. Tämän puntin löysin tänään Hakaniemen hallin Merja Valon vihannestiskiltä lepäilemästä. Nappasin mukaani ja laitoin maljakkoon jääkaappiin odottamaan aikaansa.

Aloitetaan illallisen valmistaminen laittamalla vesi kiehumaan ja pasta tulille.

Kastikkeeseen tarvitset:

  • n 30 gr voita
  • iso kourallinen parmesania
  • 1.5 dl kermaa
  • mustapippuria ja suolaa
  • pastaa esim fettucini tai linguine kuten meillä tänään n. 200 gr kahdelle

Sulata voi kasarissa ja anna sen hieman vaahdota. Lisää kerma ja anna kiehahtaa. Lisää parmesaania, sekoita hetki ja mausta suolalla ja pippurilla. Ruoka-ainesten määriä voi arvioida käytettävän pastan suhteessa. Muista kuitenkin, että pasta ei koskaan ui kastikeessa, vaan on vain maustettu sillä.

Villiparsat

Kun laitoin parsat maljakkoon ja jääkaappiin odottamaan, leikkasin niistä pienen palan varresta pois, jotta ne saivat uuden imupinnan. Nyt niitä ei tarvitsekaan enää uudelleen muuten käsitellä kuin vähän kuivata talouspaperilla varsia. Sitten laitat paistinpannuun oliiviöljyä sekä yhden valkosipulin kynnen kokonaisena makua tuomaan. Paista parsoja hetki.

Kun pasta on keitetty ja al dente, nosta pasta pihdeillä kastikkeeseen ja lisää sinne myös paistetut parsat. Pieni määrä pastan mukana seuraavaa vettä suurustaa kastiketta sopivasti. Sekoita kauniisti ja asettele lautasille. Raasta päälle parmesania ja ripaus mustapippuria.

Villiparsaa all’Alfredo

Buon appetito!