Kakut, tortut ja jälkkärit

Raparperi ja mansikka toscakakku

Katso sie, Jaana, ei rypyn ryppyy, hän sanoi aina hymyillen peilikuvalleen. Sellainen oli mummoni Helena, joka syntyi Jelenaksi ja oli karjalantyttöjä. Uskoi aina itseensä ja omaan hurmaavuuteensa loppuun asti. Ei ollut kummoinenkaan kokki paitsi, että rapsutti kasvimaan ja kasvatti marjat, teki mehut ja hillot. Ukkini, Emil Armas sen sijaan oli maailman paras karjalanpiirakoiden tekijä. Todistettavasti. Aamulla kello 0530 tuli herättämään minut, pikkulikan, mummon vierestä ja sanoi, että piirakat ja kaakao on valmista, neiti on hyvä. Ja ne olivat ne maailman parhaat karjalanpiirakat.

Mummoni mun

Mummoni ja ukkini rintamiestalon pihapiirissä kasvoi suuret omenapuut, punaiset ja mustat viinimarjat, mansikat, herneet ja perunat, karviaismarjat sekä maailman reippaimmat raparperit. Veljeni söi niitä suoraan maasta raakana, minä join ne mummon mehuna. Puista saimme syödä omenoita, napata herneitä ja mansikoita suuhumme niin paljon kuin ehdimme. Jotain tuollaista pitäisi saada omaan pihaan. Ehkä nyt, tänä kesänä, kun reissut kohdistuu mökille voisi onnistuakin. Ehtisi ainakin kastelemaan.

Minä tein eilen raparpereista ja mansikoista ihanan kakun. Se onnistuu helposti näin.

raparperihillo uunissa

Tee ensin raparpereista uunissa hilloke. Tein tämän itse asiassa jo edellisenä päivänä valmiiksi ja laitoin purkkiin jääkaappiin odottelemaan.

Laita pataan tai johonkin toiseen korkeampi reunaiseen vuokaan pohjalle raparperejä pilkottuna ( en kuori niitä lainkaan) ja sokeria. Lisää sinne hieman inkivääriä raastettuna ( inkiväärijauhe käy myös) . Uuniin 170 astetta noin puolisen tuntia. Kääntele raparpereja välillä. Uunissa onnistuu muuten myös muutkin pian käytettävät hillot näppärästi.

Taikinaan tarvitset

  • 3 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 80 gr voita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhoja

Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää sulatettu voi sekä kääntele taikinaan toisiinsa sekoitetut vehnäjauhot ja leivinjauho.

Laita taikina irtovuokaan, jonka olet voidellut voilla ja jauhottanut vehnäjauhoilla. Pane uuniin, 220 astetta noin 15 minuuttia, kunnes pinta on saanut hieman kaunista väriä

Sillä aikaa kun piirakka on uunissa, voit tehdä toscan.

  • 100 gr voita
  • 150 gr mantelilastuja
  • 1.5 dl sokeria
  • 2 ruokalusikallista maitoa tai kermaa
  • 2 ruokalusikallista vehnäjauhoja

Laita paksupohjaiseen kattilaan voi, mantelilastut, sokeria, kerma tai maito. Keitä kunnes sokeri ja voi sulaa. Siitä muodostuu ihana toscapuuro. Ainesten määrän voi mieluusti myös tuplata, jos haluaa tuhdimman toscakuorrutuksen.

Ota piirakka pois uunista ja levitä raparperihilloke pinnalle. Lisää mansikka siivuja hillokkeen päälle. Lopuksi levitä tosca pinnalle ja laita koko komeus uuniin vielä 15 minuutiksi.

Me söimme tämän vanilijajäätelön kanssa ja se maistui kesälle.