Juustot, Kasvikset

Paistettu feta tomaattisalaatilla

Pari kesää sitten halusimme varmistaa aurinkoisen alun kesälomalle. Meillä oli viisi kokonaista päivää aikaa pikalomalle ja jostain yllättävästä syystä ryhdyin tutkimaan saaria Kreikasta. Niitähän on tuhansia, toinen toisiaan kauniimpia, pieniä ja suurempia ja takuuvarmasti aurinkoisia. Pieni saari nimeltä Tinos kiehtoi ja varasimmekin lennon Ateenaan. Tinos osoittautuikin paikaksi, jonne ihan oikeasti pitää haluta, sillä matkaa ja matkustusvälineitä riittää. Ensin yölennolla Ateenaan, lentokentältä aamun ensimmäisellä bussilla Rafinan satamaan, aamukahvit ja leivonnaiset sataman tavernassa ja sieltä kahden tunnin lauttamatka Tinoksen satamaan, josta pitää vielä löytää tiensä saaren toisella puolella sijaitsevaan hotelliin. Onneksi Tinos osoittautui kauniiksi saareksi. Meri ja rannat ovat rauhallisia ja yksityisen oloisia. Saarella kiemurtelee kapeita teitä kylästä toiseen, talot ovat valkoisia ja ikkunaluukut sinisiä. Täydellistä.

Saaren pääkaupungissa ylhäällä mäellä on kirkko. Kirkko on varsinkin pyhiinvaeltajien suosiossa sillä siellä sijaitsee kuuluisa, ihmeitä tekevä ikoni sekä pyhä vesi, jota kävijät pullottavat pulloihin itselleen suojelukseksi. Kaikkein hartaimmat konttaavat kirkkoon melkein kilometrin matkan alhaalta satamasta tien reunassa olevaa pehmustettua kangaskaistaa pitkin. Hämmentävä näky.

Taverna

Me nautimme saaresta, aurinkosta ja taveroista, joita saarella on useita. Tilasimme usein illallisella vain useita alkupaloja, sillä ne ovat ehdottomasti ihaninta kreikkalaisessa ruokapöydässä.

Tänään tein mökki- illallisellemme kreikkalaista Saganakia muistuttavan paistetun fetajuuston tomaattisalaatilla. Haluaisitko sinäkin kokeilla ?

Feta, timjami ja sitruuna

Ota pala hyvää fetajuustoa. Vatkaa yksi kananmuna laakeaan kulhoon ja laita pankojauhoja toiselle lautaselle. Dippaa feta molemmilta puolin vatkattuun kananmunaan ja sitten kääntele sen molemmat puolet pankojauhoissa.

Laita paistinpannulle oliiviöljyä sekä sitruunankuoresta leikattuja ohuita nauhoja ja timjamin lehtiä. Paista feta kuumassa öljyssä molemmin puolin kauniin ruskeaksi.

Asettele tarjolle laakealle vadille. Nosta viereen basilikalla ja oliiviöljyllä maustettuja puolikkaita kirsikkatomaatteja. Purista päälle hieman sitruunaa tai halutessasi hiukan hunajaa.