Amuse Bouche, keittiön tervehdys ja sormisyötävää

Viinirypäleitä paahdetulla leivällä, uuden vuoden onneksi!

Siinä keittiössä, jota rakastin syötiin uuden vuoden keskiyöllä vihreitä viinirypäleitä ja poimittiin suusta pariton määrä siemeniä talteen. Siemenet käärittiin pieneen foliopalaan ja nyytti talletettiin lompakkoon seuraavan vuoden ajaksi takaamaan, että vauraus kasvaa eikä raha karkaa lompakosta. Tämä rahapulan estävä perinne Italiassa nautitaan tietenkin lasillisilla spumantea tai proseccoa.

Toinen herkullinen uuden vuoden tapa, jota kurinalaisesti noudatan on pukeutua punaisiin alusvaatteisiin. Italiassa uskotaan, että punaiset alusvaatteet tuovat onnea ja menestystä uudelle vuodelle ja ilman niitä ei aitoa italialaista uutta vuotta voi sitten millään juhlia! Joten kaivapa sinäkin punaista alle ja takaa onnesi vuodelle 2022. Näinä aikoina kannattaa ottaa jokainen keino käyttöön, vai mitä?

Uuden vuoden onnen alkupaloiksi tarjoilen teille uunissa paahdettuja viinirypäleitä paahdetulla leivällä, italialaisittain Bruschette con uva al forno. Olen tarjoillut näitä joskus rapujuhlien antipastoina ja ne toimivat silloinkin taivaallisesti. Tulet rakastumaan näihin superherkullisiin pikku alkupaloihin ja niiden mukana tulevaan onneen.

Tarvitset näihin pikku leipiin:

  • punaisia viinirypäleitä, mieluimmin siemenettömiä
  • oliiviöljyä
  • tuoretta timjamia
  • suolaa ja mustapippuria
  • ricottajuustoa
  • maalaisleipää

Kuumenna uuni noin 220 asteeseen. Levitä pestyt viinirypäleet leivinpaperin päälle pellille. Kaada niiden päälle pari ruokalusikallista hyvää oliiviöljyä. Ripottele pinnalle suolaa ja tuoretta timjamia. Sekoittele käsin kaikki sekaisin ja laita pelti kuumaan uuniin noin 10 minuutiksi, kunnes osa viinirypäleistä hieman rakoilee, rypäleet ovat pehmenneet ja niistä irtoaa hieman nestettä.

Paahda pannulla tai leivänpaahtimessa hyviä maalaisleipä viipaleita. Levitä leivän pinnalle ricotta-juustoa. Nostele pinnalle viinirypäleitä ja lusikoi vielä pellillä olevaa nestettä päälle. Rouhi pinnalle mustapippuria ja tuoretta timjamia.

Ja sitten vaan lasillinen sitä spumantea tai proseccoa. Kuten ystäväni tietävät, en ole mikään shampanjan ylin ystävä (kyllä, käsittämätöntä) mutta tänä jouluna lahjashampanjan myötä minusta taisi kuoriutua sellainen. Tässä suositus, jos haluat kokeilla.

Ihaninta uutta vuotta – Felice Anno Nuovo 2022!