Kasvikset

Il Soffritto

Sipulin, varsisellerin ja porkkanan pyhä liitto, il soffritto, on yksi italialaisen ruuan salaisista aseista ja nöyrä alku usealle tunnetulle ruokalajille. Kun näitä kolmea vihannesta kypsytetään hitaasti oliiviöljyssä kuulottaen niiden maut muodostavat ihanan umamimaisen pohjan vaikkapa talviseen Ragù di carne, talvipäivän klassikko -kastikkeeseen tai keittoihin ja patoihin.

Näin joulun jälkeen jääkaapistasi löytynee helposti muutama ylijäänyt porkkana ja punasipuli, joten kipaise hakemaan niiden seuraksi yksi varsisellerikimppu. Katso, että sinulla on kaikkia kolmea suunnilleen saman verran. Ensiksi nämä ainekset pilkotaan oikein pieniksi ja samankokoisiksi. Voit käyttää siihen jotain hyvää terävää veistä tai jos omistat tällaisen Mezzalunan niin käytä sitä. Mezzaluna on veitsi, jossa on kaksi kaarevaa terää, joiden kummassakin päässä on kahva. Kahvoista pidetään kiinni molemmilla käsillä ja sitten vaan heilutellaan menemään edestakaisin pilkkoen puulaudalla olevia aineksia jokaisella liikkeellä. Jotkut, kärsimättömät, heittävät vihannekset monitoimikoneen leikkuriin, mutta pelkään, että siellä ne vaan muussautuvat.

Sitten vaan laakeaan pannuun muutama ruokalusikallinen oliiviöljyä, anna kuumeta hetki ja kaada pilkotut kasvikset pannulle. Minä lisää pannuun vielä yhden valkosipulinkynnen murskattuna makua antamaan. Kuullota miedolla lämmöllä niin kauan kunnes vihannekset ovat kypsiä. Sekoittele aina välillä, että kypsyvät tasaisesti. Tähän menee ainakin puolisen tuntia. Mausta suolalla.

Ja näin sinulla on Soffritto valmis käytettäväksi. Tätä kannattaa muuten tehdä aina isompi annos ja pakastaa pienissä pakastuspusseissa myöhempää käyttöä varten. Kun tällainen makupohja löytyy valmiina pakastimesta, valmistuu herkullinen pastakastike pienemmälläkin haudutuksella maukkaaksi.