Peruna

Valurautapannullinen perunoita

Kuten tiedätte meillä arvostetaan, rakastetaan ja suhtaudutaan erittäin suurella intohimolla perunoihin. Niitä voisi olla pöydässä tarjolla mielummin ja vaikka joka päivä. Jotta itse en tylsisty pottuihin, olen ottanut elämäntehtäväkseni keksiä niiden valmistukseen tuhat ja yksi uutta tapaa. Tässä yksi niistä tuhannesta. Oikein hyvä sellainen. Kannattaa kokeilla.

Viikonlopun perunaksi valikoitui Rosamunda. Pese nämä kauniin punakuoriset potut huolellisesti ja siivuta oikein ohuiksi siivuiksi. Siivuta niin, että perunasiivut pysyvät nätisti paikallaan ja saat nostettua ”kokonaisen” perunan oliiviöljyllä siveltyyn valurautapannuun aina kerrallaan. Siivuta niin monta perunaa kuin pannuun kauniisti spiraaliin mahtuu.

Sulata voita kattilassa ja sekoita voihin rosmariinisilppua ja halutessasi puristettuja valkosipuleita. Valuta voi perunoiden päälle niin, että vähän avitat sen valumista myös sinne tänne siivujen väliin. Mustapippuri ja suola rouhaisut pinnalle ja 220 asteiseen uuniin.

Kun paistoaika on noin puolivälissä ja perunat tuntuvat puolikypsiltä sulata vähän lisää voita ja raasta voin sekaan hienoa parmesanraastetta. Lusikoi tätä vielä perunoiden päälle ja takaisin uuniin kunnes ovat kypsiä. Ovathan erityisen herkullisia! Ja tosi herkullista on syödä niitä kastikkeen kanssa, jonka teet maustamalla kreikkalaisen jogurtin piparjuurella.