Kalat ja äyriäiset, Keitot ja padat, Vinkit

Rapurallan dagenefter

Aamu rapujuhlien jälkeen on usein väsynyt ja heikkokin, mutta suosittelen silti tekemään yhden viisaan teon juuri ennen nukkumaan menoa. Kerää aamuyöllä juhlivien lautasilta syötyjen rapujen panssarit, saksien ja pyrstön kuoret vaikkapa kattilaan ja säilö jääkaappiin yöksi. Kun olet muutaman nukutun tunnin jälkeen vähän virkeämpi tai pikkaisenkaan viitseliäämpi, tee itsellesi palvelus ja keitä panssareista ihana rapuliemi! Se tulee melkein kuin itsestään ja vannon, että taputtelet itseäsi olalle myöhemmin. Ideana on keittää rapuliemi nyt, pakastaa se ja käyttää seuraavien parin kuukauden aikana mitä herkullisimpiin illallisiin.

Tässä sinulle minun rapuliemireseptini. Toimii erinomaisesti äyriäisrisoton liemenä tai rapukeiton pohjana tai laita se mukaan vaikkapa ranskalaiseen Bouillabaisseen – eli kalakeittoon!

Rapupanssari, saksien ja pyrstöjen kuoret

Tarvitset rapuliemeen ainakin osan näistä:

  • rapujen huuhdotut panssarit, päät, saksien ja pyrstöjen kuoret
  • fenkolia, porkkanaa, sipulia, valkosipulia, maa-artisokkaa…
  • tilliä, persilijaa, timjamia, laakerinlehteä …
  • kalafondia, tomaattipyrettä, mustapippuria, valkopippuria, maustepippuria
  • valkoviiniä, pernod anisviinaa, konjakkia, vettä
Porkkana, fenkoli, valkosipuli, maa-artisokka, sipuli

Voit keittää rapuliemen näin.

Paahda ensin huuhdottuja rapuroippeita 175 asteisessa uunissa noin puolituntia. Älä päästä niitä kuivahtamaan tai paahtumaan liikaa. Voit myös jättää tämän vaiheen väliin, liemi onnistuu myös ilman paahtamista.

Laita isoon kattilaan oliiviöljyä ja iso nokare voita. Kuullota ronskisti paloitellut fenkolin siivut, sipulinpalat, porkkanan palat, maa-artisokan palat ja yksi valkosipulin kynsi. Lisää kattilaan ravunkuoret ja murskaa niitä vihannesten joukkoon vaikkapa puusurvimella. Kuullota hetki. Lisää kattilaan runsas loraus valkoviiniä ( tai esim aniksen makuista Pernodia tai Jaloviinaa tai konjakkia). Keitä hetki. Lisää vettä niin, että ravut peittyvät. Kaada sekaan runsas loraus kalafondia. Lisää yrttejä. Itse laitoin timjamia, tilliä ja persilijaa, sekä muutaman laakerinlehden. Lisää 10 mustapippuria ja 10 valkopippuria kokonaisina. Noin pikkupurkillinen tomaattipyrettä ( voit laittaa myös muutaman tomaatin, jos ovat pöydällä tarjolla). Ja sitten vaan keitellään. Miedolla lämmöllä tunti puolitoista. Sitten siivilöit liemen ja annat jäähtyä. Pakasta pieniin sopivan kokoisiin rasioihin pakkaseen.

Tiedä että, mökki tuoksuu sitten voimakkaasti ravuilta, joten jos et tätä dagenefterinä kestä, niin voit toki heti alkuunsa pakastaa huuhdellut ravut ja käyttää ne vaikkapa parinpäivän päästä, jos vaikka silloin tuoksu ei enää kirpaisisi.