Pastat

Herra Kekki ja hänen Aglio, olio e peperoncino pastansa

Rakastan pastaa. Se on ehdottomasti maailmankaikkeuden paras ruokalaji. Jos minut suljettaisiin tyrmään ja päiväni olisivat luetut, olisi pasta-annos ehdottomasti se ruoka, jonka haluaisin viimeiseksi illalliseksi nauttia. Vaatisin lautasellisen täydellisen al denteksi keitettyä, mieluiten käsintehtyä pastaa, jonka seuraksi olisi valikoitu paras ja laadukkain oliiviöljy sekä ihanin parmesanjuusto. Mutta mitä muuta? Haasteekseni tulisi oikean kastikeen valinta. Olisiko se al Limone? Pesto? All’arrabbiata? Vai kenties al burro e salvia? Tukala paikka.

Spaghettia noin sata grammaa per ruokailija

Pasta-annoksen tähti on aina itse pasta. Sen tulee olla laadukasta ja se tulee olla hyvin keitetty. Italialaisilla on 100:10:1 sääntö. Sata grammaa pastaa vaatii 10 grammaa suolaa ja litran vettä kypsyäkseen täydelliseksi. Jos et laillani halua grammoja mittailla, niin voit maistella vettä, tuoko se mieleen Välimeren? Jos tuo, niin hyvällä mallilla ollaan. Pasta kannattaa keittää aina suuressa, mielellään korkeassa kattilassa, runsaassa vedessä al denteksi. Ja pastakattilaa ei sitten laiteta vahtimatta kiehumaan ja häivytä muita hommia tekemään, vaan sen seurassa viihdytään. Mikään ei nimittäin ole niin kamalaa kuin ylikypsäksi keittynyt pasta. Ei sitten niin yhtikäs mikään! Nautiskele keittiössä kokkailusta, kaada vaikka lasillinen viiniä ja nappaile kattilasta välillä pastaa suuhusi ja kun siinä on selkeä pieni purutuntuma jäljellä, on kypsyys täydellinen. Pasta kypsyy vielä kattilasta pois otettaessa ja kastikkeeseen sekoitettaessa, joten lopeta keittäminen mielummin vähän aikaisemmin kuin myöhemmin.

Pasta siis pääosaan ja herkulliselle kastikkeelle on tarjolla vain sivuosa. Pastan rooliin ei kuulu lillua kastikkeessa, vaan kastikeen tehtävänä on pastan maustaminen. Itse pidän yksinkertaisimmista kastikkeista eniten. Kastikkeista, joissa on vain vähän raaka-aineita mutta kaikki oikein laadukkaita ja herkullisia.

Valkosipulia, Chili Explosion maustetta ja Parmesania

Yksi suosikeistani on Herra Kekin Aglio, olio e peperoncino pasta. On muuten aika onnekasta, että myös mieheni rakastaa pastaa ja että hän on tässä vuosikymmenien varrella kehittynyt aivan erinomaiseksi pastan keittäjäksi. Hänen ehdoton bravuurinsa on tämä oliiviöljyä, valkosipulia ja chilimaustetta sisältävä yksinkertaisen herkullinen pasta, jonka hän tekee meille usein kiireisinä arki-iltoina kun nälkä jo kurnii. Seurakseen tämä maukas pasta tarvitsee vain erinomaisen parmesan juuston.

Herra Kekin Aglio, olio e peperoncino pastaan tarvitset:

  • erinomaista spaghettia, esim. Setaro noin rapiat sata grammaa per ruokailija
  • laadukasta oliiviöljyä, ehkä tilkka chiliöljyäkin
  • valkosipulin kynsi siivutettuna
  • Santa Marian Chili Explosion chili sekoitusta
  • ja päälle parmesan juustoa sekä rouhaus mustapippuria

Oliiviöljyä, valkosipulia ja chili explosionia kasariin

Laita ensin pasta kiehuvaan veteen kattilaan kypsymään. Kaada laakeaan kasariin oliiviöljyä kuumentumaan. Herra Kekki usein lorauttaa myös pienen tilkan chiliöljyä sekaan. Ohueksi siivutettu valkosipuli ja muutama kunnon rouhaus Chili Explosionia sekaan. Valkosipulia öljyssä valmistettaessa on kokin oltava hereillä. Valkosipuli paahtuu hyvin helposti mustaksi ja kitkeräksi eikä se ole tässä tarkoituksena. Ideana on, että valkosipuli vain hieman kypsyy ja tummuu heikosti pinnaltaan. Ota kasari heti pois liedeltä kun näyttää valmiilta. Nosta kypsä pasta pihdeillä kattilasta öljyn sekaan, niin että keitinvettä pirskoo hiukan mukaan. Sekoita kaikki keskenään. Pinnalle runsas kerros mahdollisimman hienoksi raastettua Parmesan juustoa sekä kunnon rouhaus mustapippuria.

Tämä olisi näin helposti valmista ja ehdottomasti herkullista kuin mikä. Ja muista, pasta ei odottele syöjiään vaan tulee aina valmiiksi istutettuun pöytään niinkuin tähdillä on tapana. Buon Appetito!

Aglio, olio e peperoncino, per favore!