Juhlat, Juustot, Pizzat, pannuleivät ja piirakat

Helan går, sjung hopp-fa-de-ral-lan-lal-lan-lej! Tarjolla Västerbotten piirakkaa!

OIh, vihdoinkin rapujuhlat! Mikään ei ole parempaa kuin nauttia elokuisista illoista rakkaiden ihmisten seurassa aamuyön tunneille saakka punaisten rapujen ja laulujen vietävänä. Mikään ei ole ihanampaa kuin pitkä pöytä kynttilöillä ja rapuliinoilla koristeltuna. Ja mikään ei ole herkullisempaa kuin aloittaa ilta suolaisella ja sopivan rasvaisella Västerbotten piirakalla. Tässä olisi ihan täydellinen resepti sellaiseen. Kannattaa tehdä kaksi. Lupaan, että tulevat molemmat syödyksi.

Taikinaan tarvitset:

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • ripaus suolaa
  • 125 gr voita
  • 1 kananmuna

Sekoita ensin jauhot ja suola. Nypi huoneenlämmin voi jauhojen kanssa yhteen. Lisää vielä yksi kananmuna ja sekoita kevyesti ettet sitkistä taikinaa liikaa. Pyöritä taikina kelmuun ja laita jääkaapiin lepäämään ainakin puoleksi tunniksi.

Tee täyte:

  • 3 kananmunaa
  • 300 gr Västerbotten juustoa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 dl maitoa
  • ripaus suolaa
  • rouhaus mustaapippuria

Raasta juusto. Sekoita kaikki muut ainekset ensin yhteen ja lisää sitten juustoraaste joukkoon tasaisesti.

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele hieman vuoan reunoja. Ota taikina jääkaapista ja painele se irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti. Pistele siihen reikiä. Esipaista piirakkapohjaa 200 astetta, noin 15 minuuttia. Lisää sitten juustotäyte pohjan päälle ja paista vielä samalla lämmöllä noin puoli tuntia.

Piirakka saa tulla kauniin ruskeaksi pinnaltaan. Tarkista vaikka veitsen kärjellä, että täyte on varmasti hyytynyt ( veitseen ei tartu taikinaa). Piirakka vaatii seurakseen jotain etikkaista ja siihen rooliin mummonkurkut ovat erinomaisia! Muodostavat taivaallisen parin!