salaatit

Isoäidin kananmunasalaatti

Isoäitini oli taikuri. Aina hämmästyttävä ja yllätyksellinen. Hän osasi loihtia tyhjästä paljon ja vähästä tyylikästä ja upeaa. Pienen budjetin naisena hän näytti elävän runsasta ja ylellistä elämää.

Asunto, jossa hän melkein koko aikuisikänsä asui, oli pieni makuusoppi, huone ja keittiö. Valoisassa olohuoneessa oli kaikki tarvittava. Oikean kokoinen ruokapöytä vieraille, juuri oikea määrä tuoleja, tyylikäs sohvakalusto ja tarvittaville tavaroille paikkansa tyylikkäässä lipastossa ja käytävän kaapeissa. Ikkunanlaudalla oli muutamia matkamuistoja lukuisilta bussimatkoilta Eurooppaan ja kauemmaksikin. Verhot olivat moitteettoman puhtaassa ikkunassa valkoiset ja napakaksi silitetyt. Kaikkialla siistiä ja niin kaunista. Tiptop, kuten emäntänsä.

Pienessä keittiössään, asunnon perällä, hän taikoi lounaita ja illallisia, jotka olisivat olleet ruhtinaallisia kuninkaillekin. Kauniit tarjoiluastiat täyttyivät toineen toistaan herkullisimmista ruokalajeista ja ne tarjoiltiin valkoisella pöytäliinalla peitetylla ruokapöydällä, kauniista posliiniastioista. Yksi minun suosikkini oli ehdottomasti lihapiirakka, joka tarjoiltiin lihaliemen kera laakealta astialta. Sitä saimme aina nauttia hiihtolenkin jälkeen tarjotulla lounaalla. Yksi isoäitini herkuista oli myös salaatti, jonka hän usein tarjoili uusien perunoiden ja paistetun kalan seurana. Vanhanajan salaatiksikin kutsuttu herkku valmistetaan rapsakasta salaatista, kananmunista ja etikkaisesta kermavaahdosta. Tiedän, että kaikki eivät kermaansa tähän vaahdota, mutta minä teen sen kuten mummo teki ja tässä siihen resepti.

Tarvitset salaattiin:

  • Ehdottomasti rapsakkaa salaattia (sydänsalaatti, romaine, cosmopolitan)
  • 1 dl kermaa
  • 1-2 tl sinappia, esim. Dijon
  • 1 tl hienoa sokeria
  • korkillinen Rajamäen väkiviinaetikka
  • rouhaus mustaapippuria
  • 2-3 kananmunaa

Revi salaatinlehdet tarjoilukulhoon. Keitä kananmunat kypsiksi ja irrota valkuaiset keltuaisista. Pilko valkuaiset salaatin joukkoon. Tee kastike vaahdottamalla kermaa, johon olet laittanut korkillisen Rajamäen etikkaa. Kerma vaahdottuu todella nopeasti etikan ansiosta, joten ihan vaan vispilällä ilmavan kevyeksi vaahdoksi. Lisää sinappi ja sokeri. Käännä hento vaahto salaatin joukkoon. Lisää pinnalle kevyesti murustetut keltuaiset. Ihan mahdottoman hyvää uunissa haudutetun lohen ja uusien perunoiden seuraksi.